Sif har länge varnat anställda för att gå med på lönesänkningar eller liknande lösningar eftersom erfarenheten visar att krisdrabbade företag ändå brukar gå i konkurs.
I höstas genomfördes ändå räddningsförsök på många företag i den krisdrabbade IT- och telekombranschen.
- Man fann många olika slags lösningar och konstruktioner. I vissa fall sänkte man lönen med tio procent, i andra lånade man ut en del av lönen till företaget, säger Hanna Brandt González.
- Nu har det gått några månader och resultatet börjar visa sig. Hittills har tre företag gått i konkurs, fortsätter hon.
Ett exempel är IT-konsultföretaget Prevas i Lund där personalen på eget initiativ försökte rädda jobben genom att gå ner i arbetstid. På ett annat IT-företag lånade personalen ut en del av lönen till företaget.
- De jag haft kontakt med är naturligtvis jättebittra då försöket inte lyckades och de nu drabbas av lägre a-kassa, säger Hanna Brandt González.
Att personalen lånat ut pengar till företaget ger nu upphov till en ny problematik. Många undrar om de ändå har rätt till full a-kassesersättning och om de kan få tillbaka sina pengar ur konkursboet.
- Vad gäller ersättningen så blir det upp till a-kassan att avgöra. När det handlar om att få tillbaka sina pengar så kan vi bara konstatera att de inte prioriteras särskilt högt bland fordringsägarna. Och pengarna kan ju inte heller ses som någon lönefordran, säger Hanna Brandt González.
Med tanke på utvecklingen, vore det bra med ett förbud mot den här sortens lösningar?
- Vi tycker ju att arbetsmarknadens parter ska lösa det här själva. Men visst önskar jag att det fanns tydligare regler om vad som är möjligt i de avtal vi har. Också så att lönesänkningar på eget initiativ blir omöjliga. För det egna initiativet beror ofta på att man varit utsatt för hård press, säger Hanna Brandt González.
ANITA TÄPP