Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Överskott i Sif trots börsras

Värdet av förbundets aktier sjönk med nära 750 miljoner förra året. Börsfallet mildrades för Sif:s del tack vare att aktieaffärerna gick bättre än index.
Publicerad
70 procent av förbundets tillgångar är placerade i aktier. Innehavet minskade i värde med drygt åtta procent 2001. Avkastningen överträffade index, framför allt i de svenska aktierna. Där backade Sif med nio procent att jämföra med börsindex 14,84 procent. Uttryckt i kronor gick kapitalförvaltningen 350 miljoner bättre än index.
Sedd över en längre tidsperiod har förbundets aktieplaceringar varit mycket framgångsrika. Stora värdeökningar har skett på innehaven i SCA, Electrolux, AstraZeneca, Investor, Ericsson och banksektorn. Ej realiserade förluster finns inom IT och telekom, särskilt Telia. Fondandelarna visar plus jämfört med anskaffningsvärdet, med TCO:s Etiska Fond som ett av få undantag.
Vid årsskiftet hade aktierna ett marknadsvärde på 6,2 miljarder. Sifkoncernens totala tillgångar, inklusive fastigheter och räntebärande papper, värderades till drygt nio miljarder kronor. En total värdeminskning på knappt fem procent.
Minskningen har inte påverkat Sif:s konfliktberedskap.
Kostnaderna för den fackliga verksamheten var enligt bokslutet 666 miljoner. Det är långt mer än vad som kom in via medlemsavgifter, 488 miljoner. Merkostnaderna har täckts med medel från kapitalförvaltning och framtidsfond. Resultatet 2001 blev ett överskott på 330 miljoner kronor.

BJÖRN ÖIJER



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.