Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler unga pluggar vidare

Andelen svenskar som börjar studera vid universitet och högskola före 25 års ålder har fördubblats sedan slutet av 1980-talet.Mest studiebenägen är man i Kalmar, Kronoberg och Blekinge län.
Publicerad
Varannan person i varje årskull bör ha börjat vid universitet eller högskola vid 25 års ålder. Det är regeringens mål.
I dag läser 40 procent vidare till skillnad från 22 procent för tio år sedan.
En naturlig förklaring är de senaste årens kraftiga regionala utbyggnad av högskolan. I dag begränsas inte högre studier till ett fåtal universitet. Utbildningar kan läsas vid regionala lärosäten som Härnsöand, Örebro och Östersund.
En annan förklaring är arbetsmarknaden på mindre orter försämrats, vilket gör utbildning till ett attraktivt alternativ.
Traditionellt har län med gamla universitetsorter haft den högsta övergången till högskolestudier. Så är inte längre fallet. Kalmar toppar statistiken med 46,9 procent ungdomar i högskola före 25 års ålder. Bra till ligger också, enligt regeringens sätt att se på utbildning, grannlänen Kronoberg och Blekinge.
Att andelen övergångar till högskola på populära utbildningsorter som Lund och Uppsala är lägre, kan förklaras med större konkurrens om platser och starkare arbetsmarknad.
I botten ligger Gotland. Här börjar endast var tredje upp till 25 år med studier, enligt högskoleverkets statistik.
Se vidare www.hsv.se, som också behandlar den kraftigt utbyggda högskolans bristande och skiftande kvalitet.

MARIE NÄRLID


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.