Fonden har varit igång i fjorton månader, och hittills visar jämförelser att man inte förlorar ekonomiskt på att placera etiskt.
- Men till exempel vapen är inte bortplockat. Det skulle se konstigt ut om man som organisation är för försvar och allmän värnplikt, men emot vapen, säger Gösta Karlsson, Sifs representant i placeringsrådet.
Däremot försöker man sålla bort företag som bryter mot internationella konventioner om mänskliga rättigheter. Därför har man inga investeringar i Asien, där det är svårt att kontrollera hur företagen och framför allt underleverantörerna sköter sig.
- Det är Skandia som förvaltar pengarna och gör sociala etiska kontroller. Dessutom diskuterar vi i etiska råd och företagen måste fylla i frågeformulär. Jag tror att det är ett överlevnadsargument för de enskilda företagen att svara ärligt på frågorna, säger Gösta Karlsson.
Sif beslutade för fyra år sedan att ta etisk hänsyn vid placeringar. Men det är svårt att kontrollera med de knappa resurser som placeringsrådet har.
- Vi gjorde upphandling i TCO:s etiska fond för ett och ett halvt år sedan för att se om man kan förbättra och systematisera den etiska upphandlingen. Vi har mycket respekt för det här området. Man ska inte slå sig för bröstet och säga att man kan det, säger Magnus von Koch, kapitalförvaltare på Sif.
I slutet av året ska man göra en grundligare utvärdering av den etiska fonden, och se över kriterierna man jobbar efter.
LINDA SVENSSON