Det är dock inte kostnaderna som är mest oroande. Alla dessa människor behövs. "Fyra tusen privatanställda tjänstemän slås ut från arbetslivet varje år, och detta i en tid när brist på arbetskraft diskuteras allt oftare", kommenterar Alectas Birgitta Rolander företagets senaste Hälsobarometer.
Sjuktalen är högst på kvinnodominerade arbetsplatser inom offentliga sektorn: vård, skola och omsorg. Stressrelaterade sjukdomar svarar för ökningen. I näringslivet drabbas alltfler högavlönade kvinnor, chefer och anställda under 35 år.
De som undkommit 90-talets massuppsägningar har fått en ökad arbetsbelastning. Men det är troligt att alltför lättvindiga sjukskrivningar och/eller förtidspensioneringar gjort sitt till. I utsatta regioner har det varit ett sätt att hyfsa siffrorna över arbetslösheten. Samtidigt som vissa människor (se sid 54-55) tvingas vänta många år på att få en arbetsskada erkänd blir 30-åringar kvickt förtidspensionerade på ibland högst märkliga grunder.
"Aktiv anpassning av arbetsuppgifter är ofta en bättre åtgärd än långvarig, passiviserande sjukskrivning", konstaterar utredaren Jan Rydh. Just det! Och då behöver all kraft sättas in på att förebygga.
Nu när direktörernas glans krackelerar kan vi passa på att göra skydds-ombuden (se sid 44-45) till vår tids hjältar. De måste bli fler och få bättre utbildning. Åtta av tio skyddsombud anser att de inte kan tillräckligt om arbetsmiljö. Nästan lika illa är det bland arbetsgivarna.
Sif gör i år en egen satsning på regionala arbetsmiljöombud. Förbundet står också bakom TCO:s sexpunktsprogram inför trepartssamtalen med regeringen och arbetsgivarna: halvera ohälsan före år 2010, stärk den enskildes yttrandefrihet på jobbet, företagshälsa till alla anställda och redovisning av sjukfrånvaron i boksluten, belöning vid förbättring av arbetsmiljön, individuellt kompetenssparande och återinförd delpension samt forskning om till exempel bra arbetsorganisation.
En folkrörelse behövs för ökad hälsa i arbetslivet! anser ministrarna Mona Sahlin och Ingela Thalén i en debattartikel. De har så rätt. I den folkrörelsen måste även läkare och försäkringskassor engageras så att sjukskrivningsperioden blir kortast möjliga parentes och inte en knuff ut ur arbetets gemenskap.
BJÖRN ÖIJER