Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lönediskriminerad fick skadestånd

Monica Lindqvist har fått skadestånd från sin tidigare arbetsgivare BK tåg. Mannen som hade chefsjobbet innan henne fick 13 000 kr mer i månaden. Men företaget medger inte lönediskriminering, de menar att pengarna är kompensation för väl utfört arbete.
Publicerad
- Jag är säker på att de stora löneskillnaderna beror på mitt kön, på ett mansdominerat företag måste man alltid hävda sig, säger Monica Lindqvist.
Hon arbetade som personalchef på BK Tåg och var ensam kvinnan i ledningsgruppen. Efter upptäckten att både en underställd och mannen som tidigare haft hennes arbete hade högre lön ställde hon BK tågs vd Tord Hult mot väggen. Han svarade att de andra anställda hade alldeles för mycket betalt. När inget hände mådde hon allt sämre.
- Att ledningen inte ansåg att jag var lika mycket värd knäckte mig till slut.
Hon fick tipset om att anmäla diskrimineringen till JämO, som i sin tur erbjöd Sif att först driva ärendet. BK Tåg anser fortfarande att det inte skett någon särbehandling, men efter diskussioner med facket gick de med på en utbetalning "eftersom Monica under sin tid hos BK tåg utfört ett bra jobb".
- Jag vidhåller att det rör sig om lönediskriminering, säger Marie-Ann Johansson på Sif som skötte förhandlingarna med företaget.
Monica Lindqvist känner att skadeståndet gett henne upprättelse och vill inte gå vidare med fallet. Efter en lång tids sjukskrivning mår hon idag bättre.
-Mitt tips till alla som känner sig diskriminerade är att vända sig till facket så fort som möjligt, om jag kontaktat Sif tidigare hade det inte behövt gå så här långt. De kan exempelvis hjälpa till vid nästa löneförhandling. Men det viktigaste är att vi inte accepterar orättvisa lönesättningar.
BK Tågs vd Tord Hult vill inte kommentera ärendet.

ALESSIA WISTÉN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.