Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Baxteranställda jobbar kvar ännu en tid

Åklagaren har beslutat att inte ta upp Baxtermålet i Ronneby igen. Trots alla kontroller av produktionen och förhör av personalen i höstas hittade man inga fel och inga skyldiga.
Publicerad
Det blir troligen aldrig klargjort varför drygt femtio dialyspatienter i framför allt Kroatien och Spanien dog i höstas. Det skedde strax efter behandlingen med dialysatorer gjorda i Ronneby. Undersökningen visade senare att lite av vätskan som ska kontrollera att filtret är helt fanns kvar i några filter. Men inte varför. Baxter valde att upphöra med tillverkningen och att ta på sig skulden.
Under februari tillverkas fortfarande bikarbonatpulver i Ronneby. Den tillverkningen ska flyttas till Tunisien. De 158 anställda har lön till och med maj. Ännu en tid ägnar sig några av de tidigare 50 tjänstemännen åt att serva produktionen samt att arkivera och städa.
Några har fått jobb i Blekinge, några annorstädes. Men de flesta är arbetslösa. Arbetsförmedlingen har avdelat en tjänsteman åt Baxterfolket och Trygghetsrådet är inkopplat. Sifklubbordförande Elisabeth von Rosen:
- Här finns lokaler och personal i toppskick. Under hösten lärde vi oss väldigt mycket: handskas med svenska och amerikanska myndigheter, hur utredningar görs och hur viktigt det är att man har ett fungerande kvalitetssystem. Det är något som alla företag borde ha. Vi ställer gärna upp och utvecklar såna system.
Dessutom fick Baxterpersonalen lära sig nyttan av att arbetskamrater och fackklubbar stöttar varandra när nöden är som störst.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.