Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif och borgarna överens om kompetenskontona

En borgerlig samarbetsgrupp eldar på regeringen om reformen om individuella kompetenskonton, IKS.<br />- Vi vill se en proposition, säger Mikael Odenberg (m), som likt Sif understryker att det är individen själv som bör bestämma över sina studier.
Publicerad
En borgerlig arbetsgrupp hotar med att via ett utskottsinitiativ komma med ett eget förslag om IKS. Förslaget, som presenteras på dagens DN debatt, är undertecknat av moderaterna, centern, folkpartiet och kristdemokraterna.
Enligt förslaget ska individen kunna skjuta upp beskattningen till dess att pengarna används. För att locka insättningar från arbetsgivarna föreslår de borgerliga avdragsrätt för insättningarna motsvarande vad som nu gäller vid personalutbildning.
Huvuddragen i förslaget skiljer sig annars inte nämnvärt från regeringens gamla utredningsförslag (SOU 2000:119). Klart är till exempel att den borgerliga arbetsgruppen vill hålla fast vid ursprungstanken om att det är arbetstagaren själv som ska bestämma vad han eller hon vill studera.
- Vi tycker att det ska vara ganska vida ramar. Principen är att den enskilde ytterst ska bestämma hur pengarna ska disponeras, säger Mikael Odenberg.
Detta låter lovande för Sif som vid ett förbundsstyrelsemöte igår enhälligt ställde sig bakom linjen att IKS-pengarna ska användas till kompetensutveckling som ligger utanför verksamhetsanknuten kompetensutveckling.
- Den princip som i dag råder där arbetsgivaren har ansvaret för den arbetsnära kompetensutvecklingen är viktig att värna, säger Sifs ordförande Mari-Ann Krantz.
De individuella kompetenskontona har kommit att bli en svårförlöst reform. Regeringen har tidigare meddelat att en proposition läggs fram i mars. Efter invändningar från finansdepartementet har propositionen försenats.
3,65 miljarder kronor är redan avsatta till de individuella kompetenskontona från åren 1999-2001.

MARIE NÄRLID

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.