Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sifstyrelsen diskuterade globalisering med Klas Eklund

Det går inte att vrida klockan tillbaka till nationell produktion, hävdade SEB:s chefsekonom Klas Eklund på en träff med Sifs förbundsstyrelse i förra veckan. Ämnet var globaliseringen.
Publicerad
- Kapitalet är globalt. Därför tjänar kapitalägarna på globaliseringen. Arbetskraften är trögare, sa Klas Eklund.
Han såg som en fördel att antalet jobb ökar totalt sett i världen, även om det inte går att hindra att arbetstillfällen försvinner i Gislaved eller på de orter där Ericsson och Flextronics drar ner.
Eklund liknade de rika länderna vid "superstjärnor" som drar ifrån därför att deras marknader växer.
- Fler människor vill betala för att se idrottsstjärnor och artister som Pavarotti. De länder som går tillbaka ekonomiskt, till exempel i Afrika, är de som står utanför globaliseringsprocessen.
Klas Eklund höll med om att fackliga rättigheter är satta på undantag i tredje världens ekonomiska frizoner men hävdade att produktivitet och genomsnittsinkomst stiger snabbare i frizonerna.
Han är ingen vän av Tobinskatt på valutatransaktioner utan förde fram andra krav på en globalisering med mänskligt ansikte: utvidgad frihandel som gynnar u-ländernas export, viss skuldavskrivning, undantag från patenträtten (aidsmedicin) och reformering av EU:s jordbrukspolitik.
- Ska vi fortsätta stödja franska bönder med skattemedel hellre än att hjälpa polska bönder? Polens stora jordbrukssektor skulle bli alltför kostsam för EU efter utvidgningen, om man behåller nuvarande regler.

BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.