Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Trakasserier en organisationsfråga

Endast klart uttalade hot om sanktioner mot den som gör sig skyldig till sexuella trakasserier på jobbet kan sätta stopp för problemet. Det menar psykologen och forskaren Carina Bildt på Arbetslivsinstitutet.
Publicerad
Forskning har visat att sexuella trakasserier är vanligast på arbetsplatser där kvinnor lönediskrimineras, åsidosätts och har lägre status än män.
- Sexuella trakasserier är i grunden en organisationsfråga eftersom diskriminering av kvinnor finns inbyggt i organisationerna, säger Carina Bildt
Tidigare har forskningen och de åtgärder som satts in fokuserats på de berörda individerna på arbetsplatsen.
- Mannen har ofta klarat sig undan med en tillsägelse medan kvinnan fått stöd och självförtroendekurser för att lära sig sätta gränser, säger Carina Bildt.
- När företaget betalt kvinnans kurser har man tyckt att man har gjort sitt. Att problemet beror på brister i organisationen har man inte ens funderat på.
På senare år har forskarna tydligare kunnat kopplat ihop förekomsten av trakasserier med förutsättningarna i organisationen.
- En bra arbetsledning ser till att de omogna individer som kan tänkas utsätta sina kollegor för sexuella trakasserier inte får utrymme för det, säger Carina Bildt.
- Om det är solklart att den som trakasserar blir nedflyttad i hierarkin, får svårare att göra karriär och inte blir aktuell för ledande positioner upphör problemet.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.