Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mentorprojekt för studenter

Fyra företag i Norrbotten är mentorer för studerande vid Luleå tekniska universitet. Sif Norrbotten har startat projektet för att skapa fler kontakter mellan näringslivet och universitetsvärlden.
Publicerad
- Sif vill vara en mötesplats för olika grupper. Vi ser detta som ett sätt att förädla studerandemedlemskapet och skapa beröringspunkter mellan studier och arbete, säger Jenny Tjernberg-Clarin, Sif Norrbotten och projektets initiativtagare.
- Jag tycker det är ett bra initiativ. Man bör använda alla möjligheter att få kontakt med studenterna. I vissa delar av utbildningen tror jag det saknas kontakter med verkligheten, säger Anders Nyberg från datakonsultföretaget Blue Labs.
Mentorprojektet startade under hösten och ska pågå ett år. De fyra företagen träffar sina adepter regelbundet, bland annat i samband med olika föreläsningar.
Urban Kauma är en av adepterna. Han ser projektet som en möjlighet att få jobb efter studierna.
- Jag går en ganska bred utbildning och vet inte riktigt vad jag ska arbeta med när jag är klar. Nu får jag tillgång till ett kontaktnät och träffar människor som jag inte skulle ha gjort annars och kan skapa nya kontakter, säger han.
Hans mentor är Margareta Törnblom, platschef för Samhall Bottnia i Kiruna. De diskuterar ledarrollen och hur man kan lösa problem som uppstår.
- Jag anser att det behövs praktiska erfarenheter i en utbildning. När man studerar blir allt så självklart. Men verkligheten är mer komplicerad, menar hon.
Mentorn Kjell-Åke Öberg, från företaget Jaako Pöyry AB, vill förmedla kunskap om arbetsvillkoren i dag.
- De som börjar arbeta efter utbildningen tycker att de får en ganska hög lön och måste visa att de är värd den. De får ofta arbetsuppgifter som är lite övermäktiga och ägnar all sin fritid åt arbetet. Man måste våga sätta gränser och säga nej, anser han.

ULLA-KARIN HÖYNÄ

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.