Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif vill ha satsning på städerna

Städerna ska fungera som tillväxtens motorer. Det föreslår Sif som alternativ till mer traditionellt glesbygdstöd.
Publicerad
"Det går inte att fortsätta med en regionalpolitik som försöker jämt fördela tillväxten till varenda vrå i landet", konstaterar Sif i den skrivelse som på torsdagen lämnades över till Riksdagens näringsutskott. Politiken bör rikta in sig på att få mellan 30 och 40 orter i landet att fungera som samlande kraftcentra för de omkringliggande regionerna, skriver företrädare för Sif:s regioner.
- Man måste få ett nytt tänkande som skiljer sig från det traditionella. Vi vill att man ska skapa resurser i ett antal centrala platser för att därifrån få spridningseffekter, säger förbundsekonomen Gösta Karlsson som deltog i uppvaktningen tillsammans med bland andra TCO:s ordförande Sture Nordh.
- Det finns redan nu ett antal redskap för det här arbetet. Alla tillväxtprogrammen är i och för sig en arena, men för att det ska fungera behövs pengar och andra resurser.
Förhoppningen är att utskottet ska ta med idéerna i sitt yttrande över propositionen för tillväxt och livskraft i hela landet som regeringen la fram tidigare i höstas.
- Mitt intryck av uppvaktningen är att det fanns ett starkt intresse från samtliga partier, säger Gösta Karlsson.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.