Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Varaktig frihet

Det är mycket att oroa sig för efter terrorattackerna i USA den 11 september. Vem trodde tidigare att man kan få mjältbrand med ett brev på posten? Över en halv miljon amerikanska jobb har gått till spillo, särskilt inom transport- och turistnäringarna. Flygtillverkaren Boeing har varslat 30 000, SAS nöjer sig med 1 000. Sabena och Swissair är färdiga för konkurs. EU-länderna har tvingats hålla sina flygbolag under vingarna med statliga försäkringsgarantier.
Publicerad
Börserna har rasat. Pessimismen bland hushållen tilltar. I Sverige är bara 12 procent optimistiska om ekonomin i framtiden (Skop). Mer än hälften tror på sämre ekonomi nästa år. Kvällspressen rycker ut med goda råd: "Så klarar du nya krisen" eller "Shoppa och hejda raset".

De amerikanska och brittiska attackerna i Afghanistan har ännu in på tredje veckan ett massivt stöd i västvärlden - trots att FN-anställda minröjare dödats, sjukhus träffats och Röda korslager bombats. Operationerna har kallats Varaktig frihet och Gränslös Rättvisa. Det låter bättre än Korståg, som president Bush använde först.

Attackerna anses överensstämma med FN-stagdans självförsvarsparagraf. Krigshetsande media använder hellre ordet vedergällning, ett begrepp som annars brukar beskriva det av världssamfundet icke sanktionerade dödande som dagligen utväxlas mellan ockupationsmakten Israel och Palestina. Vad är rättvisa? Tand för tand, öga för öga... lika många liv som släcktes i New York? Ingen vet hur många civila som dödats och kommer att dödas i Afghanistan, men i proportion till detta fattiga och krigshärjade lands befolkning är dödstalen sannolikt redan högre än i USA.

Det finns inga raka samband mellan fattigdom och terrorister. Men globala orättvisor tillhandahåller en jordmån vars extrema avkastning är terrorism. I väst byter vi snart mobil och dator som vi byter kalsonger. Samtidigt har hälften av jordens befolkning aldrig ringt ett telefonsamtal. FN rapporterar att det fortfarande finns över 800 miljoner hungrande och
undernärda människor och målet att halvera den siffran till år 2015 tycks orealistiskt.

Världshandeln är varken fri eller rättvis. De länder som vill exportera jordbruksprodukter till Europa och USA stoppas av protektionistiska tullmurar och västs subventionerade spannmålsöverskott som dumpar priserna i tredje världen. De fattiga skuldtyngda länderna upplever också WTO:s krav på bättre arbetsvillkor, miljövänlig produktion och stopp för barnarbete som protektionistiska.

Ett sätt att överleva blir då att upprätta ekonomiska frizoner för att locka till sig utländska investerare. I dessa zoner är löner och andra villkor usla och facket i stort sett frånvarande.

Under WTO:s nya toppmöte i Qatar i november får industriländerna en chans att visa om arbetet för en rättvisare världsordning kan bedrivas lika kraftfullt som kampen mot terrorismen.

En såväl humanitär som facklig strategi måste vara att befria utvecklingsländerna från tullar och avgifter på deras exportvaror. Då först kan man börja tala om frihandel och en globalisering som kommer alla till del. Om terrorattackens efterspel kan få den effekten är de tusentals spillda liven i USA och Afghanistan trots allt inte förgäves. Men sorgens tid är långt ifrån över.

Björn Öijer


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.