Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif stöttar polska fack

Få anställda på Ikeas polska dotterföretag är med i facket. Tillsammans med Skogs- och träfacket vill Sif ändra på den saken.
Publicerad
Ikea har sedan flera år ett avtal med facket, en så kallad uppförandekod, om hur anställda runt om i världen ska behandlas. I uppförandekoden ingår förutom paragrafer om exempelvis löner och förbud mot barnarbete också rätt att organisera sig fackligt.
Det utnyttjar nu Sif i samarbete med Skogs- och träfacket för att hjälpa till att dra igång lokalt fackligt arbete på Ikeaägda fabriker i Polen. Organisationsgraden är överhuvudtaget låg i Polen. Facket Solidaritet har stadigt förlorat i inflytande. Inte heller den andra centralorganisationen, det tidigare kommunistiska facket OPZZ, är särskilt framgångsrikt. Inom den privata sektorn är anslutningen så gott som obefintlig.
- Frågan om att uppföra sig etiskt riktigt blir mer och mer aktuell för företagen, de är väldigt opinionskänsliga. Det här är ett instrument i länder där man på olika sätt hindrar facklig verksamhet, säger Bert Zetterberg, internationell sekreterare på Sif, som inte tror att det blir några svårigheter för de lokala facken att få tillträde till fabrikerna.
Avsikten är inte enbart att stötta fackliga rättigheter, berättar Roger Gerdin, utredare på Skogs- och träfacket. Det handlar lika mycket om att förhindra framtida social och ekonomisk dumpning.
- Det finns ett eget intresse för att få upp nivåerna i andra länder och få balans.
Så sent som för några månader sedan besökte Gerdin flera av de tolv fabriker Ikea äger i Polen. Han erkänner att det lär bli svårt att få igång facklig aktivitet på just de fabrikerna.
- Arbetsmiljön är lika bra som i Sverige och lönerna ligger i övre skiktet i branschen. Men i nästa steg ska vi ta kontakt med Ikeas externa underleverantörer. Sannolikt ser det inte likadant ut där.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.