Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Uppsagda på Ericsson känner sig svikna av facket

Sif:s ordförande Mari-Ann Krantz har inkompetensförklarat delar av Ericssons ledning för att man inte följer lagar och regler vid uppsägning. Men de uppsagda är besvikna både på arbetsgivaren och facket.
Publicerad
Enligt några uppsagda, som vill vara anonyma, har uppsägningarna skett mycket godtyckligt.
- Cheferna fick själva, efter eget omdöme, välja bort vilka tio procent de ville av sina anställda. Många valdes bort av personliga skäl, till exempel de som chefen inte gillade.
- Chefer runt omkring har bara tittat på när märkliga uppsägningar har skett. Ericssonledningen är medveten om att man har facket i sitt ledband. Det vet också de anställda, därför undviker man att bråka, menar de Ericssonanställda.
Vid uppsägning är arbetsgivaren skyldig att följa reglerna i medbestämmandelagen (mbl) och lagen om anställningsskydd (las). Mari-Ann Krantz sa nyligen i Svenska Dagbladet att många av företagets lokala arbetsgivarföreträdare saknar grundläggande kunskaper om hur förhandlingsprocessen i samband med nedskärningar ska gå till. Efter att Ericsson varslade 2 700 anställda om uppsägning i våras har underlag, som alltid ska ingå i samband med förhandling, ofta saknats.
Någon regelrätt förhandling har då inte skett och arbetsgivarens representanter har i princip tagit fram egna listor som man bett klubbarna skriva på. I Stockholm berördes tio av elva Sif-klubbar av varsel och neddragningar. Vid tre av dem har man varit så oense med ledningen att man vägrat skriva under turordningslistorna. I ett fall ansåg klubben att 80 procent av de namn som fanns på företagets ursprungliga lista skulle betyda turordningsbrott. Sif har nu kallat till central förhandling gällande uppsägning av tio anställda. I förlängningen kan det leda till tvister i Arbetsdomstolen. I något fall har klubben skrivit på företagets lista vilket betyder att de uppsagda fråntagits rätten att få saken prövad i en högre instans.
De Ericssonanställda är mycket upprörda över det sätt på vilket uppsägningarna skötts och på den undermåliga information de fått:
- Vi är många som inte fått några rimliga förklaringar till varför just vi och våra arbetskamrater sades upp. När man frågar personalansvariga eller facket verkar de bara besvärade och kan inte svara.
- Facket säger bara att man accepterat listorna eftersom de som blev uppsagda fick bättre villkor än vad lagen skriver. Ericsson har köpt sig till att få behandla folk illa, menar de Ericssonanställda.
På grund av de dåliga erfarenheterna från vårens varsel har nu Sif och CF tvingat fram en överenskommelse med majoriteten av Ericssonbolagen i Stockholmstrakten där företaget lovar att lagar och avtal ska följas. Och enligt uppgift fungerar det nu bättre i de förhandlingar som inletts med anledning av att ytterligare 2 000 anställda varslats.
Om Ericssons tredje kvartalsrapport, som visar en förlust på 5,8 miljarder kronor, leder till några nya varsel är ännu okänt.

ANITA TÄPP © siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.