Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stora skillnader i traktamenten

Villkoren för anställda på resande fot varierar. Somliga företag betalar bara det skattefria traktamentet. Andra lägger på flera hundralappar på lönen.
Publicerad
ABB har många anställda som reser i tjänsten. Både för resor inom och utom landets gränser betalar man ett skattepliktigt "researvode", 180 kronor per dag, utöver det skattefria traktamentet. För närvarande är det 180 kronor per dag vid tjänsteresor i Sverige. För utlandsresor varierar beloppet med landet.
Men företaget betalar dessutom ut ett extra arvode på mellan 90 och 270 kronor per dag för resor i 25 "udda" länder som även det läggs på lönen. Anledningen är att ABB anser att skattemyndighetens normalbelopp inte följer det verkliga kostnadsläget i exempelvis Algeriet, Indien och Nigeria.
Ett annat stort industriföretag med många åtaganden utomlands är Ericsson. Men det är bara vid resor inom landets gränser som Ericsson betalar ut extra pengar, 190 kronor per dag, vid sidan om det skattefria traktamentet. Utanför Sveriges gränser finns det däremot ingen anledning att betala en extra ersättning, anser företaget.
I de länder där traktamentet trots allt inte räcker till får de anställda sätta upp extra omkostnader på en löpande räkning.
Det är inte alla företag som betalar något utöver det skattefria traktamentet ens vid inrikes resor. Det stora IT-konsultföretaget WM-data är ett exempel.
- Betalar vi ut tillägg utöver det läggs det på lönen. Vi valde att inte göra det av administrativa skäl, säger Mikael Schmidt, personalansvarig på WM-data .

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.