Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

ABB-klubb hoppas kunna undvika uppsägningar

Publicerad

På ABB Power Systems i Ludvika pågår förhandlingar om en neddragning. Ledningen vill minska personalstyrkan med 96 tjänster men Sif-klubben hoppas att ingen ska behöva bli uppsagd.

- Samtidigt som vi nu har anställningsstopp så finns det massor av lediga jobb inom ABB. Därför borde många kunna omplaceras, även om några kanske måste byta bostadsort, säger Sif-klubbens ordförande Nils-Olov Olsson.
- Sedan det här blev känt har också många kollegor meddelat att de gärna går i avtalspension om det blir aktuellt. Företaget har tidigare ordnat med bra avtalspensioner vid sådana här situationer. Så jag har gott hopp om att ingen ska behöva lämna företaget ofrivilligt.
Ledningens mål i de förhandlingar som nu inletts är att förändringen ska vara genomförd i början av nästa år. 40 från kollektivsidan och 56 tjänstemän berörs. Men inget varsel har ännu lagts. På fredag möts klubbarna och ledningen igen för att diskutera vilka åtgärder som ska vidtas.
ABB-ledningen förklarade i somras att man vill minska koncernens anställda med 12 000 under en 18-månaders period. Det har tidigare spekulerats i att verksamhet som bl a är inriktad på kraftöverföring ligger illa till på grund av bristande lönsamhet.
- ABB Power System är en av de stora på marknaden vad gäller kraftöverföring. Problemet är att man rustat efter det uppdömda behov som finns på området samtidigt som tillräckligt många order låtit vänta på sig. Får vi en order så är det ju inte säkert att dessa personalneddragningar blir av, säger Nils-Olov Olsson.
Enligt uppgift så vill ledningen att majoriteten av de tjänstemän som berörs ska outsourcas, d v s fortsätta sitt arbete under en annan ägare, men Nils-Olov Olsson vill inte kommentera den uppgiften.
- Vi är ännu i ett för tidigt skede av förhandlingarna för att jag ska kunna yttra mig om det, säger Nils-Olov Olsson.

ANITA TÄPP ©siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.