Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lear vill utnyttja tjänstemän som sjukvikarier i fabriken

Publicerad

Lear vill utnyttja tjänstemän som sjukvikarier i fabriken

Sjukskrivningarna slår alla rekord bland metallarna på Lear corporation i Trollhättan. Nu vill ledningen att tjänstemännen hoppar in i produktionen.

I förra veckan var sjukfrånvaron vissa dagar uppe i 25 procent på Lear i Trollhättan. Metallklubben och företagsledningen kom överens om att ett lönepåslag på 1000 kronor per månad ska utgå som bonus för dem som håller sig friska. Samtidigt har facken gemensamt inlett förhandlingar med ledningen om hur sjukproblemet ska lösas.
Enligt uppgift ska ledningen på Lear ha föreslagit att tjänstemännen täcker upp personalbristen i produktionen. Åke Winkvist, SIF-klubbens ordförande, vill inte bekräfta uppgifterna.
- Vi har talat om för företagsledningen vad som gäller enligt kollektivavtalet. Vilket förhållande som råder mellan metallare och tjänstemän, kommenterar han.
Ulf Holmeby, metallklubbens ordförande förstår att tjänstemännen inte vill byta arbetsuppgifter.
- Tjänstemännen har många projekt som de måste arbeta med. Företaget borde ha kunnat löst detta mycket tidigare.
Han menar att sjukskrivna, föräldralediga och personer som har sagt upp sig inte har ersatts fullt ut.
- Dessutom har vi ju arbetstidsförkortningen varje år. Där måste man ha folk som ersätter.
Ulf Holmeby är klar över orsaken till de många sjukskrivningarna.
- Folk har ont. Det är för hög arbetsbelastning med mycket övertid. Vi måste börja bygga med större arbetsinnehåll. Jag tror på att man får bygga större delen av bilstolen själv. Att dra i två skruvar på varje bilstol som tillverkas i fabriken är ju inte särskilt intressant.

LINDA SVENSSON©siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.