Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Sveriges hetaste jobb - här är listan

Vet du allt som finns att veta om penningtvätt? Grattis – du är hett eftertraktad på arbetsmarknaden, enligt Linkedin, som också kommit fram till att 64 procent av anställda i Sverige fnular på att byta jobb.
Johanna Rovira Publicerad
Tecknad illustration över en prispall med en guldpokal högst upp på plats nummer ett.
64 procent av de tillfrågade i Sverige går i tankar på att byta jobb redan i år och det primära skälet till att de vill gå vidare är att de suktar efter högre lön. Illustration: Colourbox.

Det må vara en lågkonjunktur i antågande, men än har oron för bistrare tider inte satt P för anställdas självförtroende. En undersökning som yrkesnätverket Linkedin låtit göra, visar att närmare hälften av de drygt tusen personer i Sverige som svarade är hoppfulla när det gäller den egna karriären.

Särskilt hoppfulla har de som utbildat sig till penningtvättanalytiker skäl att vara. Den befattningen toppar nämligen listan över jobb vars efterfrågan på Linkedin växt snabbast de senaste fem åren. Men även säljutvecklare, dataingenjörer och tillväxtspecialister kan lätt hitta nytt arbete om man ska gå efter listan (som finns i slutet av artikeln).

Miljontals jobb som medlemmar på Linkedin påbörjat mellan 1 januari 2018 och 31 juli 2022 har granskats. För att kvala in på listan ska jobbtitel ha haft en kontinuerlig och tillräckligt stor tillväxt till och med 2022. Praktik, volontärarbete, tillfälliga roller har ej räknats in. 

Högre lön lockar 

64 procent av de tillfrågade i Sverige går i tankar på att byta jobb redan i år och det primära skälet till att de vill gå vidare är att de suktar efter högre lön. Jobbytare har i snitt tre procentenheter högre löneutveckling än de som stannar kvar, visar siffror från Riksbanken. Yngre samt högutbildade har ännu större möjligheter att få upp sin lön genom att byta arbetsgivare.

Heta jobb i Sverige

1 – Penningtvättsanalytiker

2 – Säljutveckling

3 – Tillväxtspecialist

4 – Dataingenjör

5 – Cloudingenjör

6 – Affärsutvecklare

7 – Skatteexpert

8 – Cybersäkerhetskonsult

9 – Customer success manager (kundstrategi)

10 – Marknadsföringsspecialist inom automation

11 – Program manager

12- Lösningstekniker

13- Produktchef

14- Chief Commercial Officer

15- Leverenschef

 

Källa: Linkedin

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Lista: Här är de attraktivaste företagen i Sverige

Årets bästa arbetsgivare är korade när det gäller attraktiva arbetsvillkor och jämställdhet. Nyckeltalsinstitutet har räknat ut toppnamnen inom en rad olika branscher, som energi och tech.
Elisabeth Brising Publicerad 8 maj 2025, kl 06:01
Händer som håller en bild på en glad gubbe och händer som möts
Uniper är en av de mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige enligt en undersökning från Nyckeltalsinstitutet. Foto: Colourbox/Colourbox

Varje år listar Nyckeltalsinstitutet vilka svenska arbetsgivare som är attraktivast när det gäller arbetsvillkor, jämställdhet och hälsa. De bygger sin ranking på en databas med 400 arbetsgivare och 800 000 anställda. 

Utifrån den har de rankat företag i olika sektorer, till exempel energi tech och fastighet.

Tina Ekström.
Tina Ekström, vd. Foto: Nyckeltalsinstitutet

Medarbetarna är organisationens viktigaste resurs, oavsett situation. Vår kartläggning, baserad på rådande arbetsvillkor och kvantitativa data, visar att goda arbetsvillkor, hälsosam arbetsmiljö och jämställda utvecklingsmöjligheter är avgörande för framgång, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet, i en kommentar. 

Attraktivast i sin bransch

Arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i sin bransch:

El/energi
Mest attraktiva arbetsgivare: Uniper i Sverige

El/energi
Mest jämställda arbetsvillkor: Ellevio Sverige AB

Fastighet
Mest attraktiva arbetsgivare: Hemsö Fastighets AB

Mest jämställda arbetsvillkor: Akademiska hus

Techbranschen
Mest attraktiva arbetsgivare: Hewlett Packard Enterprise

Mest jämställda arbetsvillkor: Canon Svenska AB

Om rankingen

Kategorin attraktiv arbetsgivarindex baseras på faktorer som exempelvis tillsvidareanställningar, lika chefkarriär, gruppstorlek, kompetensutveckling och sjukfrånvaro. 

Om arbetsgivarna har kollektivavtal ingår inte i själva indexet, men det finns ändå med som en bakomliggande faktor i analysen enligt Nyckeltalsinstitutet. 

Jämställdhetsindex, Jämix, baseras på faktorer som lika arbetsvillkor för män och kvinnor, lönestrukturer, ledningsgrupp, föräldraskap, heltids- och tillsvidareanställningar.

Läs rapporten här. 

Resultatet baseras på insamlad statistik från 2024 där drygt 800 000 medarbetares arbetsvillkor från cirka 400 företag och organisationer kategoriserats. De listade organisationerna är de som har uppnått högst resultat i sin bransch i respektive index.