Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

De fick toppjobben – med påhittade meriter

Att nå sina drömmars mål kräver hårt arbete – men inte för alla. Här är fem exempel på personer som nått höga positioner på helt påhittade meriter.
Lina Björk Publicerad
Colourbox
Att kunna flyga ett större passagerarplan utan pilotlicens kräver en del förberedelser. Colourbox

Blev chef med hög säkerhetsklass

Mannen hann jobba i 20 år inom försvaret innan det upptäcktes att hela hans karriär var baserad på en lögn. Den första kom redan 1999 då militären var tvungen att hoppa av en officersutbildning då han saknade godkända gymnasiebetyg. När han sökte jobb inom försvaret stod dock en genomförd utbildning i cv:t.

De kommande åren steg han i graderna och fick allt mer säkerhetsklassade jobb, som stabsofficer vid Natos högkvarter i Belgien och chef vid kustbevakningen i Sverige. När det uppdagades att mannen ljugit om sina meriter blev han uppsagd från sin tjänst. Han dömdes senare även till villkorlig dom och dagsböter för de falska intygen.

Tillverkade certifikat i kopiatorn

Thomas Salme hann flyga passagerarplan i 13 år innan flygpolisen stoppade honom vid gaten. Flygcertifikatet som han hade, var tillverkat i en kopiator och innehöll en rad stavfel. Och vid en närmare granskning av hans cv insåg man att en del av hans tidigare arbetsgivare, exempelvis Aladdin Airlines inte existerade.

Det visade sig att Salme hade pluggat på egen hand, lyssnat på flygradio, studerat manualer och tillbringat oerhört många timmar i flygsimulatorer innan han fick jobb som pilot. Straffet för lögnen blev 2000 euro i böter och flygförbud i ett år. I dag jobbar Thomas Salme som pressfotograf och har även skrivit en bok om bedriften att lura sin arbetsgivare i mer än ett decennium.

Från industrimagnat till fängelsekund

På 1980-talet var namnet Refaat el Sayed på allas läppar. Han gick från två tomma händer, till ett köp av läkemedelsföretaget Fermenta och blev god för närmare fyra miljarder kronor inom loppet av några år. Men framgångssagan tog snabbt slut när Refaats meriter granskades närmare.

Enligt bolagets årsredovisningar uppgav vd:n att han hade en examen i biokemi. Men när han pressades att bevisa sin doktorshatt svarade han att ”den låg någonstans i källaren”. När lögnen tillslut inte längre gick att dölja föll Fermentas aktie som en sten. Refaat el Sayed hamnade också i fängelse på grund av förfalskade värdepapper och fiffel med utländska lån.

Utbildningen från KTH var fejk

”Jag kan bäst beskriva mig som en 47-årig flygtokig entreprenör som utbildade mig till ingenjör och ekonom på KTH” Så inledde vd:n sitt cv när han sökte en ordförandepost till Västerås flygmuseum. Vidare sade han sig sitta i ABB:s koncernledning och ha över 1 000 flygtimmar bakom sig.

När erfarenheterna granskades närmare visade det sig att vd:n inte gått någon utbildning på KTH, utan enbart hade föreläst på skolan. Någon koncernledning satt han inte heller i och de 1 000 flygtimmarna var spenderade i en simulator. När tidningen VLT frågade vd:n kring vilken utbildning han egentligen hade var svaret ”ingen akademisk utbildning alls”.

Cv:t var en "förkortad version"

En färsk granskning av personliga meriter utsattes Annalena Baerbock för då hon i september kandiderade till förbundskanslerposten i Tyskland. Juristen påstod i sitt cv att hon arbetat för Europaparlamentarikern Elisabetg Schroeder i Bryssel. Under samma period som Annalena Baerbock sagt sig jobba för parlamentarikern var hon dock listad som ansvarig för kontoren i Berlin och Potsdam.

När hon konfronterades med uppgifterna gav hon förklaringen att hon gjort ett ”förkortad version av sitt cv”. Innan cv-missen ville var fjärde tysk se henne som Angela Merkels efterträdare. Efter skandalen hade siffran sjunkit till 18 procent.  

Läs mer: Se upp med cv-fusket

Det här ljuger vi mest om i vårt cv

  • Tidigare anställningar – hur länge och vad man har gjort.
  • Hur hög lön man har haft.
  • Bolagsengagemang i konkurrerande verksamhet.
  • Att man har fått avgångsvederlag.
  • Examen som inte finns.

Källa: Stockholms Handelskammare

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Karriär

Så hittar du meningen med arbetslivet

Stanna kvar eller gå vidare? Så här kan du tänka om du funderar du på vad du ska göra resten av ditt arbetsliv – men inte vet hur du ska välja.
Petra Rendik Publicerad 15 november 2024, kl 06:01
Till vänster författaren Nicolas Jacquemot, till höger en man som packar ihop sina saker från ett kontor.
Hitta din passion och maxa arbetslivet! Nicolas Jacquemot, doktor i ledarskap, ger råd om hur du kan hitta mening och klarhet i karriären. Läs mer om hans nya bok och få tips för att våga drömma stort. Foto: Elisabeth Ohlsson/Colourbox.

När man har gjort karriär, barnen är nästan vuxna och man har 15–20 år kvar i yrkeslivet – då kommer ofta tankarna på om det är dags att göra något helt annat i livet. Den stora frågan är bara vad. Det är vad Nicolas Jacquemot, doktor i ledarskap och författare, försöker svara på i sin nya bok Meningen med arbetslivet.

I din bok uppmanar du oss till att vi ska våga drömma. Är vi dåliga på det?

– Många av oss är nog väldigt bra på att drömma och föreställa oss saker. Under en middag kan jag slänga ut frågan: ”Om ni inte jobbade med det ni gör, vad skulle ni göra i stället?” Jag tror att nästan alla skulle kunna svara, för de flesta av oss har en tanke. Vi kan drömma, men vi är också duktiga på att lista hindren och avfärda tankarna som orealistiska – att vi är för gamla och saknar rätt utbildning.

Varför harvar vi på i gamla hjulspår trots drömmarna?

– För att man vet vad man har men inte vad man får. Ibland är det så att det inte är tillräckligt illa för att man ska våga kasta sig ut i något nytt. Även om du är trött på arbetsuppgifterna så trivs du med kollegor och gillar att vara en del av det sammanhang som jobbet ger. Det kan vara skönt att bara komma till jobbet, det trygga som du är duktig på. Det är verkligen inget dåligt med det. Men känner du att suget efter det nya är starkare än rädslan att lämna det gamla kan det vara tecken på att det är dags att söka dig vidare.

Om jag känner så men utan att veta exakt vad jag vill – hur tar jag reda på det?

– Börja med att kartlägga dina önskningar – vad vill du ha mer eller mindre av i ditt arbetsliv? Fler utmaningar eller mindre stress? Jobba friare eller ha färre möten? Fokusera sedan på dina styrkor och tänk brett. Fråga en kollega som du känner förtroende för om vad hen tycker att du är bra på, och det kan vara andra saker än vad du själv tänkt. För att hitta drömjobbet ska du utgå från din passion. Hittar du inte det i jobbet, kolla vad du tycker om utanför jobbet. Gillar du naturen kanske du vill ha mer av det i ditt nästa jobb.

Börja med att kartlägga dina önskningar

Hur ska man våga ta det första steget?

– Titta på delarna som jag just nämnde. Ofta vill man lite för mycket på en gång, ta i stället ett steg i taget. Visualisera målet, men skapa delmål på vägen. Du behöver inte ha bråttom.

Kan man inte bara få vara nöjd, måste man vilja vidare?

– Alla behöver inte byta yrkesbana. Det råder ett slags utvecklingsstress i arbetlivet. Idealet är att du ska vilja vidare inom några år. Och ska du göra karriär är det nästan självklart att slutmålet är att bli chef. Men alla vill ju inte gå den vägen.

– Om man under ett utvecklingssamtal på jobbet får frågan var man ser sig själv om fem år och svarar ”här” kan man nästan få stämpeln som en person helt utan ambitioner. Fast det är lite dubbelt. För egentligen är du drömmen – arbetsgivare vill ju ha lojala och duktiga medarbetare. Man jag upplever ändå att den här normen har börjat bli ifrågasatt, särskilt när man är mitt i livet.

Till sist: Vad är meningen med arbetslivet?

– Det är olika för olika personer. Men många som är mitt i livet börjar ofta fundera på vad som är nästa steg. Vi kan blicka bakåt och ändå ha många år kvar i arbetslivet. I medelåldern är det vanligt med tankar som ”Är detta allt jag ska göra resten av livet? Och gör jag verkligen vad jag vill?”.

– Vi reflekterar ofta kring vad vi vill ha mer eller mindre av i livet. För det är mycket som ändras, vi åldras, barnen blir äldre och flyttar hemifrån och man får mer tid över till annat. Dessutom förväntas vi jobba längre när pensionsåldern höjs. Några extra år i arbetslivet kan ge en möjlighet att studera eller växla karriär. Själv funderar jag som bäst på vad jag vill göra när jag är 60.

NICOLAS JACQUEMOT 

GÖR: Författare, kommunikationsrådgivare och doktor i ledarskap. 

AKTUELL: Med nya boken ”Meningen med arbetslivet: handbok för dig som vill vidare”.

ANTAL YRKEN GENOM KARRIÄREN: 13.

SÅ MYCKET JOBBAR JAG PER DAG: 6–10 timmar – det varierar eftersom jag är egenföretagare.

5 råd för att gå vidare i yrkeslivet

Identifiera vad du vill förändra i ditt liv. Vad vill du ha mer eller mindre av? Hur vill du att ditt arbetsliv ska se ut? 

Skapa en målbild. Hur ser målet ut? Föreställ dig känslan när du är på den plats du drömmer om. 

Staka ut vägen till hur du når målet. Vilka hinder ser du och hur tar du dig an dem? Gäller såväl yttre som inre, exempelvis självtvivel. 

Ta hjälp av andra – ensam är inte stark. Bygg nätverk.

➧ Inse att du har både styrkan och verktygen som krävs – skaffa dig kunskapen och erfarenheten.