Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Hur kommer det sig att du blev buddist?
– Jag hade en längtan inom mig och när jag hittade buddismen som 13-åring föll alla bitar på plats.
Hur blir man lama?
– I 30-årsåldern kände jag att jag ville ägna mig åt buddismen på heltid och fann en högt uppsatt tibetansk lama i Indien som jag studerade hos. Efter utbildning och träning i filosofi, meditation och språk i Asien och Nordamerika blev jag först buddistnunna 2009. I mars 2020 efter en 3,5 års, delvis sluten, retreat under en mästare blev jag lama.
Vad gör en lama?
– Att vara lama betyder i princip att man är en andlig lärare. Vad man gör beror på var vi bor och vilka behov som finns där man verkar. Eftersom många i Sverige inte vet vad de kan fråga oss lamor om, handlar det mycket om att undervisa folk i vad de kan få hjälp med. Här i Sverige plogar vi buddister fortfarande jorden – i mitt andra hemland, USA, har buddismen redan blivit en planta och i många amerikanska stater är lamor likvärdiga präster och kan förrätta vigslar och andra ceremonier.
Vad gjorde du innan du blev lama?
– Jag har bland annat grundat två metoder med tillhörande instruktörsutbildningar för att hjälpa folk att må bra och återfå självförtroendet. En av metoderna Conscious Movement hjälpte, genom ett samarbete med Försäkringskassan, långtidssjukskrivna tillbaka till arbetslivet. Meditation och undervisning är den röda tråden i mitt liv.
Hur kommer det sig att du blev egen företagare?
– Den buddistiska traditionen bygger på goodwill och karma, men att försörja sig på gåvor är i princip omöjligt i det svenska samhället. Folk blir mycket nervösa så snart det inte finns en prislapp, så här måste man frångå traditionen. Jag startade därför ett företag där jag är både lama och vd och än så länge handlar det mest om undervisning. Jag har regelbundna kurser i meditation och filosofi, både digitalt och på plats. Jag har också möjlighet att förrätta vigslar och minneshögtider, men det gör jag utanför mitt företagande.
Vad har en lama för nytta av facket?
– Jag tror en lama per se inte har någon nytta av att vara med i facket, men en vd och företagsledare har det. Jag tycker det är suveränt att även den som inte är anställd kan känna att den har lite stöd i ryggen, så jag gick med i Unionen efter att ha registrerat mitt företag Sky Dancer World.
Varför heter ditt företag Sky Dancer World?
– Skydancer är det engelska ordet för Dakini – ett feminint väsen med oerhörd andlig kraft. Jag har dessutom en treårig akademisk utbildning från Dans & Teaterhögskolan och har arbetat med dans tidigare. På alla sätt och vis kände jag att det var ett namn som passade min verksamhet väldigt väl.
När man har gjort karriär, barnen är nästan vuxna och man har 15–20 år kvar i yrkeslivet – då kommer ofta tankarna på om det är dags att göra något helt annat i livet. Den stora frågan är bara vad. Det är vad Nicolas Jacquemot, doktor i ledarskap och författare, försöker svara på i sin nya bok Meningen med arbetslivet.
➧ I din bok uppmanar du oss till att vi ska våga drömma. Är vi dåliga på det?
– Många av oss är nog väldigt bra på att drömma och föreställa oss saker. Under en middag kan jag slänga ut frågan: ”Om ni inte jobbade med det ni gör, vad skulle ni göra i stället?” Jag tror att nästan alla skulle kunna svara, för de flesta av oss har en tanke. Vi kan drömma, men vi är också duktiga på att lista hindren och avfärda tankarna som orealistiska – att vi är för gamla och saknar rätt utbildning.
➧ Varför harvar vi på i gamla hjulspår trots drömmarna?
– För att man vet vad man har men inte vad man får. Ibland är det så att det inte är tillräckligt illa för att man ska våga kasta sig ut i något nytt. Även om du är trött på arbetsuppgifterna så trivs du med kollegor och gillar att vara en del av det sammanhang som jobbet ger. Det kan vara skönt att bara komma till jobbet, det trygga som du är duktig på. Det är verkligen inget dåligt med det. Men känner du att suget efter det nya är starkare än rädslan att lämna det gamla kan det vara tecken på att det är dags att söka dig vidare.
➧ Om jag känner så men utan att veta exakt vad jag vill – hur tar jag reda på det?
– Börja med att kartlägga dina önskningar – vad vill du ha mer eller mindre av i ditt arbetsliv? Fler utmaningar eller mindre stress? Jobba friare eller ha färre möten? Fokusera sedan på dina styrkor och tänk brett. Fråga en kollega som du känner förtroende för om vad hen tycker att du är bra på, och det kan vara andra saker än vad du själv tänkt. För att hitta drömjobbet ska du utgå från din passion. Hittar du inte det i jobbet, kolla vad du tycker om utanför jobbet. Gillar du naturen kanske du vill ha mer av det i ditt nästa jobb.
Börja med att kartlägga dina önskningar
➧ Hur ska man våga ta det första steget?
– Titta på delarna som jag just nämnde. Ofta vill man lite för mycket på en gång, ta i stället ett steg i taget. Visualisera målet, men skapa delmål på vägen. Du behöver inte ha bråttom.
➧ Kan man inte bara få vara nöjd, måste man vilja vidare?
– Alla behöver inte byta yrkesbana. Det råder ett slags utvecklingsstress i arbetlivet. Idealet är att du ska vilja vidare inom några år. Och ska du göra karriär är det nästan självklart att slutmålet är att bli chef. Men alla vill ju inte gå den vägen.
– Om man under ett utvecklingssamtal på jobbet får frågan var man ser sig själv om fem år och svarar ”här” kan man nästan få stämpeln som en person helt utan ambitioner. Fast det är lite dubbelt. För egentligen är du drömmen – arbetsgivare vill ju ha lojala och duktiga medarbetare. Man jag upplever ändå att den här normen har börjat bli ifrågasatt, särskilt när man är mitt i livet.
➧ Till sist: Vad är meningen med arbetslivet?
– Det är olika för olika personer. Men många som är mitt i livet börjar ofta fundera på vad som är nästa steg. Vi kan blicka bakåt och ändå ha många år kvar i arbetslivet. I medelåldern är det vanligt med tankar som ”Är detta allt jag ska göra resten av livet? Och gör jag verkligen vad jag vill?”.
– Vi reflekterar ofta kring vad vi vill ha mer eller mindre av i livet. För det är mycket som ändras, vi åldras, barnen blir äldre och flyttar hemifrån och man får mer tid över till annat. Dessutom förväntas vi jobba längre när pensionsåldern höjs. Några extra år i arbetslivet kan ge en möjlighet att studera eller växla karriär. Själv funderar jag som bäst på vad jag vill göra när jag är 60.
GÖR: Författare, kommunikationsrådgivare och doktor i ledarskap.
AKTUELL: Med nya boken ”Meningen med arbetslivet: handbok för dig som vill vidare”.
ANTAL YRKEN GENOM KARRIÄREN: 13.
SÅ MYCKET JOBBAR JAG PER DAG: 6–10 timmar – det varierar eftersom jag är egenföretagare.
➧ Identifiera vad du vill förändra i ditt liv. Vad vill du ha mer eller mindre av? Hur vill du att ditt arbetsliv ska se ut?
➧ Skapa en målbild. Hur ser målet ut? Föreställ dig känslan när du är på den plats du drömmer om.
➧ Staka ut vägen till hur du når målet. Vilka hinder ser du och hur tar du dig an dem? Gäller såväl yttre som inre, exempelvis självtvivel.
➧ Ta hjälp av andra – ensam är inte stark. Bygg nätverk.
➧ Inse att du har både styrkan och verktygen som krävs – skaffa dig kunskapen och erfarenheten.