Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Trots varsel - facket på Nevs optimistiska

Nevs i Trollhättan varslar 300 ur personalstyrkan, varav 200 tjänstemän. Unionenklubben är överraskade av varslets storlek men är trots det optimistiska inför framtiden.
Ola Rennstam Publicerad
Björn Larsson Rosvall / TT
Nevs i Trollhättan varslar nästan halva personalstyrkan. Björn Larsson Rosvall / TT

300 personer riskerar att förlora jobbet hos elbilsutvecklaren Nevs i Trollhättan Orsaken till storvarslet är att företaget vill påskynda sin tekniska omställning.

– Vi vill jobba med framtidens mobilitet och då blir kontentan det här varslet, säger Jonas Hernqvist, presskommunikatör på Nevs i ett
pressmeddelande.

Att varslet skulle bli så stort hade Unionenklubben och de andra facken på företaget inte väntat sig.

– Vi insåg att något var tvunget att göras, det kom in färre ordnar redan i pandemins början och vi har gått på korttidsarbete sedan dess. Men vi trodde inte det skulle bli så omfattande, säger klubbordförande Ronnie Hermansson.

Vilka reaktioner har ni fått från medlemmarna?
– Det är klart att stämningen är låg men det börjar sjunka in nu och informationen från företaget har förtydligats under dagen. Men medlemmarna var lika förvånade som vi i klubbstyrelsen.

"Ingen insyn i ägarens planer"

Förutom den tekniska omställningen beror varslet också på den kinesiska ägarens ekonomiska problem, enligt Ronnie Hermansson.

– Moderbolaget håller på att omstrukturera sig, det är ett fastighetsbolag i grunden och har en massa lån som måste betalas tillbaka. Trots att jag sitter i bolagsstyrelsen så har jag har ingen insyn i vad vår ägare har för planer, vilket gör det svårt för oss här i Trollhättan att planera, säger han.

Trots det dystra beskedet är Ronnie Hermansson är optimistisk inför framtiden.

– Jag tycker att det finns goda möjligheter att det här varslet inte blir så stort som man har lagt. Och att vi kan komma överens om olika lösningar för att minska effekterna för medarbetarna, säger han.

Nevs

Nevs bildades 2012 i samband med köpet av biltillverkaren Saabs konkursbo. Företaget utvecklar och planerar att sälja elbilar för i första hand den kinesiska marknaden. Grundades av den förre ägaren Kai Johan Jiang med hans företag NE Holding. 2020 sålde Kai Johan Jiang sina aktier till det kinesiska bolaget Evergrande Health. Nevs har totalt 650 anställda i Trollhättan, varav 540 är tjänstemän. 350 personer är medlemmar i Unionen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Lista: Här är de attraktivaste företagen i Sverige

Årets bästa arbetsgivare är korade när det gäller attraktiva arbetsvillkor och jämställdhet. Nyckeltalsinstitutet har räknat ut toppnamnen inom en rad olika branscher, som energi och tech.
Elisabeth Brising Publicerad 8 maj 2025, kl 06:01
Händer som håller en bild på en glad gubbe och händer som möts
Uniper är en av de mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige enligt en undersökning från Nyckeltalsinstitutet. Foto: Colourbox/Colourbox

Varje år listar Nyckeltalsinstitutet vilka svenska arbetsgivare som är attraktivast när det gäller arbetsvillkor, jämställdhet och hälsa. De bygger sin ranking på en databas med 400 arbetsgivare och 800 000 anställda. 

Utifrån den har de rankat företag i olika sektorer, till exempel energi tech och fastighet.

Tina Ekström.
Tina Ekström, vd. Foto: Nyckeltalsinstitutet

Medarbetarna är organisationens viktigaste resurs, oavsett situation. Vår kartläggning, baserad på rådande arbetsvillkor och kvantitativa data, visar att goda arbetsvillkor, hälsosam arbetsmiljö och jämställda utvecklingsmöjligheter är avgörande för framgång, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet, i en kommentar. 

Attraktivast i sin bransch

Arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i sin bransch:

El/energi
Mest attraktiva arbetsgivare: Uniper i Sverige

El/energi
Mest jämställda arbetsvillkor: Ellevio Sverige AB

Fastighet
Mest attraktiva arbetsgivare: Hemsö Fastighets AB

Mest jämställda arbetsvillkor: Akademiska hus

Techbranschen
Mest attraktiva arbetsgivare: Hewlett Packard Enterprise

Mest jämställda arbetsvillkor: Canon Svenska AB

Om rankingen

Kategorin attraktiv arbetsgivarindex baseras på faktorer som exempelvis tillsvidareanställningar, lika chefkarriär, gruppstorlek, kompetensutveckling och sjukfrånvaro. 

Om arbetsgivarna har kollektivavtal ingår inte i själva indexet, men det finns ändå med som en bakomliggande faktor i analysen enligt Nyckeltalsinstitutet. 

Jämställdhetsindex, Jämix, baseras på faktorer som lika arbetsvillkor för män och kvinnor, lönestrukturer, ledningsgrupp, föräldraskap, heltids- och tillsvidareanställningar.

Läs rapporten här. 

Resultatet baseras på insamlad statistik från 2024 där drygt 800 000 medarbetares arbetsvillkor från cirka 400 företag och organisationer kategoriserats. De listade organisationerna är de som har uppnått högst resultat i sin bransch i respektive index.