Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Vilken påsksymbol är du på jobbet?

Påsken hägrar och i år är det dags att utfodra påskkärringar och delta i äggjakt igen. Men varför inte ägna påskledigheten åt att analysera dig själv och dina kollegor ur ett påskperspektiv i stället?
Johanna Rovira Publicerad
Man utklädd till påskhare med ägg i en korg.
Påskharen är en generös men nervig jobbarkompis. Foto: Shutterstock

Påskkärringen

En ofta gullig typ som uppskattas av de flesta kollegor trots att det finns en hel del att invända mot påskkärringens arbetsprestationer. Hon eller han eller hen kan vara ganska naiv och ha orimliga förväntningar på sin omgivning – till exempel anser påskkärringen att hon, han eller hen är värd en rejäl lön ganska mediokra resultat till trots. Påskkärringen har dock lätt för att ta motgångar – blir hens jobb inte vederbörligen uppskattat rycker hen bara på axlarna och går vidare.

Påskhäxan

En enstörig, slug och ofta mycket kompetent medarbetare som blivit bitter av arbetslivets motgångar och efter att ganska ofta blivit rejält orättvist behandlad av både arbetsgivare och kollegor. Sprider ibland etter på jobbet och tar alltid sista slatten ur kaffekannan. Jobbar helst ensam och har ett mycket ambivalent förhållande till sin högste chef. 

Påskkycklingen

En oförstörd, ibland fjunig spelevink som ännu inte blivit nedbruten av ständiga omorganisationer och skrattretande lönerevisioner. Eftersom frontalloben på en kyckling inte är tillräckligt utvecklad har ibland kycklingen svårt att inse konsekvenser av sitt handlande och kan ha problem med att sätta sig in i andra människors situation. Har stundtals väldigt höga tankar om sin egen förmåga och uppfinningsrikedom.

Påsktuppen

Är ofta chef, men kan också förekomma i andra roller inom en organisation. Kanske som fackombud eller som expert. Ofta mycket kunnig och inte ett dugg generad för att stoltsera med sina kunskaper. Förekommer det flera tuppar i en arbetsgrupp kan det bli jobbigt med ständiga kraftmätningar och strider om vem som har störst kam.

Påskhönan

Är otroligt socialt begåvad, men kacklar oupphörligen, gärna i sällskap med andra hönor. Tillbringar mer av sin arbetstid i fikarummet eller i andras arbetsrum än i sitt eget. Många kollegor är förvånade över att hen överhuvudtaget får något uträttat, men när hen väl jobbar är hen överraskande produktiv. Duktig på att kläcka idéer men kan ibland ge kollegor ett och annat tjuvnyp. Med alltför många hönor på en arbetsplats ökar risken för mobbning. 

Påskharen

En generös men också ganska nervig medarbetare. Har ett stort hjärta, men är alldeles för feg för att göra väsen av sig. Trots att påskharen ofta sitter inne med insiktsfulla idéer och viktiga åsikter är hen rädd för att ventilera dem i större sammanhang. På tu man hand kan du dock ha mycket glädje av en påskhare.

Martyren

Är absolut inte beredd att dö på korset för sina arbetskamrater eller ens erbjuda hjälp till någon som är överhopad med jobb, men tar ofta på sig själv att tömma diskmaskinen, fixa fikabröd och torka ur micron, bara hen får klaga ofta och gärna om att ingen annan minsann lyfter ett finger. Är i stort behov av bekräftelse och får i mångas ögon orimligt bra gehör för sina tankar. Omger sig i enstaka fall av devota lärljungar.

Påskägget

En hårdkokt typ som är så rädd för att tappa garden att det nästan är skrattretande. Vill gärna ge ett professionellt och tufft intryck, men lyckas du tränga igenom skalet har du chans att hitta en god och nyttig kontakt. Du löper dock även risk att finna något så ruttet att du önskar att du aldrig lagt ner möda på att knäcka påskägget.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jobbrelationer

Varning för snälla

Det kan säkert finnas genuint snälla människor. Men är man genuint snäll så är man det utan att göra väsen av sig. Det finns all anledning att vara på sin vakt mot folk som öppet och skamlöst utger sig för att vara snälla.
Johanna Rovira Publicerad 27 februari 2025, kl 05:59
Sektgoda, Godhetsknarkare och Flumsnälla. Alla är typer du gör bäst i att se upp för, skriver Johanna Rovira. Illustration: Olsson Ingers.

1. Infernaliskt snälla. Du har säkert mött de förment snälla som lägger huvudet på sned och inleder med:  Jag säger det här bara för att vara snäll/för att jag bryr mig … och sedan levererar ett diaboliskt påstående som får dig att vilja krypa ihop i fosterställning. De är i själva verket utpräglat ondsinta typer som mår bra på bekostnad av andras olycka. 

2. Hjärntvättade sektgoda. Antingen så är supersnälla av naturen extremt mottagliga för irrläror eftersom de snälltolkar allt till överdrift, eller så blir nyfrälsta snälla på grund av överproduktion av endorfiner. Oavsett orsak vet vi hur det slutar. Med katastrof och Koolaid. 

3. AI-modifierade: Stepfordfruar eller Musks Teslabot Optimus kan förvisso programmeras till foglighet, men det torde vara smidigare - och billigare - att helt enkelt sätta in ett lojalitetschip i kritiskt tänkande anställdas hjärnor. Förutom att bli ytterst tillmötesgående mot såväl kollegor som chefer, sätter de chippade alltid in i diskmaskinen och grumsar aldrig om kollektivavtal.

4. Godhetsknarkare: Går igång på snällhet och odlar med förkärlek myten om sig själva som hyvens individer genom att proklamera hur goda de är så fort tillfälle ges. De donerar gärna till bättre behövande, men bara om det syns på sociala medier och räddar kattungar enbart inför publik. Gränser mellan god och självgod är oerhört tunn. 

5. Flumsnälla. Visst är flumsnälla joviala, men det är ett kemiskt framkallat tillstånd. Folk knaprar antidepressiva som aldrig förr och forskare noterar att guppys som exponerats för lyckopiller blir mer sårbara för rovdjur. Det kan således inte uteslutas att läkemedelsindustrin (möjligtvis i samarbete med blodtörstiga utomjordingar) siktar på världsherravälde genom att förvandla oss alla till loja, goda underlydande.