Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Lönekostnader ersätts i nya krisstödet

Nedstängningsstödet ska även omfatta lönekostnader. Det framgick i de nya krisåtgärderna för företag som regeringen presenterade under tisdagen.
– Det finns en mycket hög risk för en tredje covidvåg, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Oscar Broström Publicerad
Fredrik Sandberg / TT, Henrik Montgomery / TT
Finansminister Magdalena Andersson under tisdagens presskonferens om nedstängningsstödet. Fredrik Sandberg / TT, Henrik Montgomery / TT

Tidigare under året införde regeringen, i samarbete med Liberalerna och Centerpartiet, ett nedstängningsstöd för företag som inte kan bedriva sin verksamhet till följd av coronakrisen och den nya pandemilagen.

Nedstängningsstödet täcker fasta kostnader, till exempel hyror, till hundra procent. I dag meddelade regeringen att även lönekostnader kommer att omfattas av nedstängningsstödet.

– Det finns en mycket hög risk för en tredje våg, samtidigt som vi har ett väldigt allvarligt läge på arbetsmarknaden. Många företagare har det tufft och har haft det tufft en längre tid, säger finansminister Magdalena Andersson (S), under en presskonferens. 

Takbeloppet för företag är 75 miljoner kronor per månad. För företag som korttidspermitterar, där den anställde som mest minskar sin arbetstid med 80 procent, täcker staten 75 procent av lönekostnaden.

Läs mer: Så funkar permittering och korttidsarbete

Samtidigt meddelade regeringen att flera av de krisstöd som redan finns på plats förlängs till och med april i år.

Tillväxten i svensk ekonomi var 0,5 procent under det fjärde kvartalet, vilket enligt Magdalena Andersson var starkare än väntat.

– Det är framför allt industriproduktionen som bidragit till de positiva siffrorna, tittar man på tjänstebranscherna är återhämtningen inte lika bra.

Läs mer: Vissa branscher klarar krisen bättre

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Lista: Här är de attraktivaste företagen i Sverige

Årets bästa arbetsgivare är korade när det gäller attraktiva arbetsvillkor och jämställdhet. Nyckeltalsinstitutet har räknat ut toppnamnen inom en rad olika branscher, som energi och tech.
Elisabeth Brising Publicerad 8 maj 2025, kl 06:01
Händer som håller en bild på en glad gubbe och händer som möts
Uniper är en av de mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige enligt en undersökning från Nyckeltalsinstitutet. Foto: Colourbox/Colourbox

Varje år listar Nyckeltalsinstitutet vilka svenska arbetsgivare som är attraktivast när det gäller arbetsvillkor, jämställdhet och hälsa. De bygger sin ranking på en databas med 400 arbetsgivare och 800 000 anställda. 

Utifrån den har de rankat företag i olika sektorer, till exempel energi tech och fastighet.

Tina Ekström.
Tina Ekström, vd. Foto: Nyckeltalsinstitutet

Medarbetarna är organisationens viktigaste resurs, oavsett situation. Vår kartläggning, baserad på rådande arbetsvillkor och kvantitativa data, visar att goda arbetsvillkor, hälsosam arbetsmiljö och jämställda utvecklingsmöjligheter är avgörande för framgång, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet, i en kommentar. 

Attraktivast i sin bransch

Arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i sin bransch:

El/energi
Mest attraktiva arbetsgivare: Uniper i Sverige

El/energi
Mest jämställda arbetsvillkor: Ellevio Sverige AB

Fastighet
Mest attraktiva arbetsgivare: Hemsö Fastighets AB

Mest jämställda arbetsvillkor: Akademiska hus

Techbranschen
Mest attraktiva arbetsgivare: Hewlett Packard Enterprise

Mest jämställda arbetsvillkor: Canon Svenska AB

Om rankingen

Kategorin attraktiv arbetsgivarindex baseras på faktorer som exempelvis tillsvidareanställningar, lika chefkarriär, gruppstorlek, kompetensutveckling och sjukfrånvaro. 

Om arbetsgivarna har kollektivavtal ingår inte i själva indexet, men det finns ändå med som en bakomliggande faktor i analysen enligt Nyckeltalsinstitutet. 

Jämställdhetsindex, Jämix, baseras på faktorer som lika arbetsvillkor för män och kvinnor, lönestrukturer, ledningsgrupp, föräldraskap, heltids- och tillsvidareanställningar.

Läs rapporten här. 

Resultatet baseras på insamlad statistik från 2024 där drygt 800 000 medarbetares arbetsvillkor från cirka 400 företag och organisationer kategoriserats. De listade organisationerna är de som har uppnått högst resultat i sin bransch i respektive index.