Över en halv miljon anställda har hittills blivit korttidspermitterade i år och sammanlagt har 86 000 företag ansökt om stödet, enligt statistik från Tillväxtverket.
Arbetet med att få till en ändring i lagstiftningen kring korttidsarbete började redan för flera år sedan, men beslutet kom snabbare än väntat när coronapandemin drog in över världen och företag hamnade i akut behov av ekonomiskt stöd.
Enligt lagen som reglerar korttidsarbetet ska staten, arbetsgivaren och den anställda dela kostnaderna broderligt, alltså ta en tredjedel var. Lagen är permanent och kommer alltså att fortsätta gälla även nästa år. Men under coronavirusets framfart skruvades subventionerna upp så att staten i dag tar ansvar för 75 procent av kostnaderna för företagen som permitterar sin personal. Det utökade stödet gäller året ut.
Läs mer: Så fungerar korttidsarbete och permittering
Regeringen och samarbetspartierna (Centern och Liberalerna) diskuterar nu att förlänga det utökade stödet även efter årsskiftet, men ännu finns inget beslut.
Läs mer: Krisavtal kan bli dyrt för anställda
En annan sak som regeringen diskuterar är Tillväxtverkets regler. Eftersom korttidsarbete ska ses som en tillfällig lösning, kan företag i dag ansöka om stöd i sex månader, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre månader. Sedan startar en karenstid på 24 månader då företagen inte får utnyttja stödet. För många företag har den första tiden redan löpt ut och de kommer inte få ta del av stödet under 2021 om regeringen inte ändrar reglerna.
Något man däremot redan föreslagit från regeringens sida är att avsätta 80 miljoner kronor nästa år för att arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete också ska kunna få ersättning för kompetensinsatser för de anställda.