Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Lönegapet beror inte på risktagande män

Att männen är mer tävlingsinriktade och tar större risker är knappast det som ger upphov till löneskillnaden mellan kvinnor och män. Det visar ny forskning.
Niklas Hallstedt Publicerad
Shutterstock
Riskbenägenheten har mätts genom att titta på hur män respektive kvinnor placerar sitt finansiella kapital. Shutterstock

Män är i genomsnitt mer riskbenägna än kvinnor. Och de som är riskbenägna har högre lön. Att män har högre lön än kvinnor är alltså inte så konstigt. Eller?

Jo, enligt en ny studie från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, förklarar skillnader i finansiellt risktagande snudd på ingenting av löneskillnaderna mellan könen.

I undersökningen har nationalekonomerna Håkan Selin och Per-Anders Edin använt sig av registerdata över bland annat utbildning, förmögenhetsportföljer och löner. Tanken har varit att den som tar stora risker med sina kapitalplaceringar också kan vara en person som tar risker vid karriär- och utbildningsval.

– Man ska se vår studie i ljuset av en forskningslitteratur som genom laboratorieexperiment försöker förklara könslöneskillnaderna med olika egenskaper hos män och kvinnor, som att män i genomsnitt är mer tävlingsinriktade och riskbenägna, säger Håkan Selin.

– Det här är ett försök att, med hjälp av empirisk data, testa hypotesen att mäns högre riskbenägenhet skulle påverka lönegapet.

Riskbenägenheten har mätts genom att titta på hur män respektive kvinnor placerar sitt finansiella kapital. Det visade sig då att kvinnor äger aktier i mindre utsträckning än män. Eftersom aktieägande innebär en osäkerhet ser forskarna det som att kvinnors risktagande i genomsnitt var lägre än männens.

Dessutom fann forskarna att en hög riskandel, det vill säga att en hög andel av förmögenheten utgörs av aktier, är förknippad med hög lön. Det gäller även när man tar hänsyn till att de med hög lön också är mer förmögna.

Och det visade sig att könslönegapet faktiskt sjönk när forskarna tog hänsyn till detta samband. Men, konstaterar man, betydelsen är liten.

– Det är ingen viktig förklaring, bara cirka tre procent av lönegapet kan förklaras den vägen, säger Håkan Selin.

Undersökningen har genomförts på data från början av 2000-talet. Om man gjorde samma undersökning på dagens data, skulle man troligen få samma resultat.

– Min gissning är att de här samvariationerna ser ut ungefär på samma vis. Under 2010-talet har könslönegapet sjunkit kraftigt, men orsakerna till det är nog att söka på annat håll.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.