Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Konsulter riskerar gå miste om stöd

Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.
Ola Rennstam Publicerad
Björn Larsson Rosvall/TT
Många konsulter riskerar att bli utan krisstöd eftersom de är anställda på företag som saknar kollektivavtal. Björn Larsson Rosvall/TT

I förra veckan kom beskedet att fordonsjätten AB Volvo permitterar 20 000 anställda i Sverige och stoppar all produktion. Nu kommer nästa smäll, 5 000 konsultavtal sägs upp.

Läs mer: Volvo permitterar alla anställda

Unionens regionkontor i Göteborg har varit i kontakt med många av de konsultföretag som hyr ut anställda till Volvo och vars kontrakt nu sagts upp. Flera av företagen saknar kollektivavtal, vilket innebär att de anställda riskerar att gå miste om omställningsstöd via TRR Trygghetsrådet.

Läs mer: Så funkar TRR TRygghetsrådet

– Dessa företag brukar hävda att de har bra och avtalsenliga anställningsvillkor, men har de inte kollektivavtal då finns inte omställningsstödet på plats för personalen som helt enkelt hamnar i en tuffare situation, säger Marcus Jidetoft, regional ombudsman.

Det är inte säkert att konsultbolagen varslar sin personal bara för att Volvo säger upp kontrakten, men mycket talar för att det blir så enligt Marcus Jidetoft.

– Ett konsultbolag som inte längre kan sälja sina tjänster måste se över sin ekonomi. Måste man varsla tror jag inte att bolaget, med tanke på den ekonomiska situation man befinner sig i, är villigt att köpa omställningsstödet ute på stan. De anställda har inte den tryggheten som kollektivavtalet hade gett, säger han.

Många av konsultbolagen som kontaktat Unionen vill teckna så kallat korttidsavtal. Men för de bolag som saknar kollektivavtal måste de först komma överens med 70 procent av sina anställda och skriva individuella avtal med varje person.

– Det blir jobbigt för dem, speciellt på ett större bolag där vi pratar om hundratals anställda. Har man kollektivavtal behöver man bara komma överens med Unionen, säger Marcus Jidetoft.

Ett av många konsultföretag som, fram till i måndags, hade uppdrag på lastbilstillverkaren AB Volvo är Sigma IT som har kollektivavtal med Unionen.

– Det är inte ovanligt att konsultuppdrag tar slut, men kanske inte just på detta sätt eller i denna omfattning. Våra medlemmar är ju trots allt anställda på Sigma och inte på Volvo, förhoppningsvis innebär det nya möjligheter, säger Casper Enhörning, ordförande i Unionenklubben på Sigma IT.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.