Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Varsel på Sony i Lund

Sony Mobile i Lund väntas enligt uppgifter i media varsla minst 200 mjukvaruingenjörer. Unionenklubben vill dock varken dementera eller bekräfta antalet.
Kamilla Kvarntorp Publicerad
Wikipedia
Wikipedia

Försäljningen av mobiltelefoner har minskat kraftigt det senaste året. Företagsledningen presenterade därför ett sparpaket för mobilverksamheten på Sony Mobile i Lund under tisdagen. Som en del av besparingarna väntas 200 mjukvaruingenjörer förlora jobbet, enligt HD-Sydsvenskan.

Unionens klubbordförande Henrik Sam kan varken dementera eller bekräfta uppgifterna om att 200 anställda kommer att få gå.

– Jag kan inte ge dig några siffror. Vi har valt att inte uttala oss om varslet för att förhindra spekulationer. Vi vill inte skapa oro hos de anställda och medlemmarna och väntar därför med att uttala oss tills företaget har gjort ett offentligt uttalande, säger han.

Beskedet om varsel är dock inte oväntat.

– Tittar man på hur mobilmarknaden ser ut är det nog många experter som har förväntat sig det här. Men det är alltid tråkigt när det händer. Vi ska göra vårt bästa för medlemmarna.

Vilket stöd kommer de som drabbas att få?
– Det kommer att likna det stöd som gavs förra gången, säger Henrik Sam.

Läs mer: 975 får gå från Sony

År 2015 förlorade 975 anställda på företaget sina jobb. De kunde då välja mellan att få ersättning från företaget, baserat på anställningstid eller att delta i ett omställningsprogram, där de kunde få utbildning, karriärrådgivning och stöd för att starta eget företag.

Det har inte gått att nå företagsledningen för en kommentar.

Läs mer: Startup-våg efter neddragning på Sony Mobile

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: Nu kan vi förhandla i detalj

I går var det löningsdag och anställda på Northvolt fick sina pengar. Men framtiden är oviss för batteritillverkaren.
Lina Björk Publicerad 26 september 2024, kl 10:39
Bild på en skylt med namnet Northvolt
Fackliga förhandlingar har startat på Northvolt kring de 1600 personer som varslades i måndags. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under måndagen informerades de anställda på batteritillverkaren Northvolt om att 1600 personer varslas om uppsägning. Victor Matinlassi, klubbordförande på Unionen tog del av informationen på en storbildsskärm på kontoret i Stockholm. 

– Nu när företaget gått ut med varslet kan vi fortsätta förhandlingarna i detalj. Det handlar bland annat om att gå igenom företagets förslag på prioriteringslistor, som är baserad på kritisk kompetens för bolaget och anställningstid, säger han. 

Av de 1600 varslade drabbas Skellefteå hårdast, där försvinner 1000 tjänster. I Västerås och Stockholm kapas 400 respektive 200 tjänster. Enligt Victor Matinlassi är det cirka 40 procent tjänstemän som blir varslade i Skellefteå, liksom Västerås, medan alla 200 varslade i Stockholm är tjänstemän. 

 

Tre månader på sig att hitta jobb

Extra tungt är varslet för de anställda som är i Sverige på ett arbetsvisum. När deras tjänst upphör har de tre månader på sig att hitta en ny arbetsgivare som kan ge arbetsvisum. Många migranter har tagit med sig hela familjen till Skellefteå och står nu inför en oviss framtid. 

– Northvolt har en migrationsavdelning som hjälper till att svara på frågor och stötta de anställda. Skellefteå och Västerås kommun har också gått ut med att de ska hjälpa utländska anställda som blir varslade att hitta nytt jobb inom kommunen. 

Vilka frågor får ni på Unionenklubben av medlemmarna? 

– Många undrar vilka grupper som ingår i antalet varslade. Andra frågar efter hjälp, de är utsatta i sin familjesituation och kan inte bli av med jobbet. Det är tufft. 

I ett pressmeddelande skriver företaget att "expansionsprojektet Northvolt Ett" kommer att avbrytas. Verksamheten i Västerås kommer att bromsas och i Stockholm är det stödfunktioner som dras in. 

Det gäller för migranter utanför EU

Flera krav ställs för att få arbetstillstånd i Sverige om du är en medborgare utanför EU.

Underskrivet anställningsavtal med villkor i linje med svenska kollektivavtal, giltigt pass och en lön motsvarande minst 80 procent av medianlönen, sedan i juni i år därmed minst 28 480 kronor.

Om anställningen upphör kan man stanna i tre månader, för att söka ny anställning enligt kraven ovan innan tillståndet återkallas.

Källa: Migrationsverket