Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.
Niklas Hallstedt Publicerad
Vissa får lite mindre, andra lite mer än 80 procent.

I sin marknadsföring skriver Unionen att inkomstförsäkringen tillsammans med a-kassan kan ge upp till 80 procent av ens tidigare inkomst.

Det här har matematikläraren Dick Larsson uppmärksammat och anmält Unionen till Konsumentverket för oriktig marknadsföring.
– Det är ju jätteallvarligt att folk i allmänhet tror att de ska få en viss summa i ersättning och så får de 1 000–1 300 kronor mindre, säger Dick Larsson till SVT Västerbotten.

Den största anledningen till att alla inte får 80 procent är jobbskatteavdragen, som infördes stegvis mellan åren 2007 och 2011. En skattesänkning som arbetslösa inte får del av. Det leder i sin tur till att skillnaden mellan dem som jobbar och de som får ersättning från a-kassa och inkomstförsäkring ökar, så att försäkringarna i dag bara ger 74 procent av den tidigare inkomsten för dem som tjänar under 35 000 kronor i månaden. Först när inkomsten når över 45 000 kronor börjar man närma sig 80 procent.

Patrik Nygren, vd för bolaget Unionen Medlemsförsäkring AB, säger att man har tagit till sig av kritiken.

– Vår uppgift är att sakinnehållet i marknadsföringen är korrekt, sedan är det Unionen som paketerar det. Nu ser vi tillsammans med Unionen över om det behöver förtydligas ytterligare.

Thomas Jartsell, pressansvarig på Unionen, konstaterar att man ”löpande ser över kommunikationen rörande inkomstförsäkringen”.

– Vi är tydliga med att vår inkomstförsäkring ger upp till 80 procent av inkomsten vid arbetslöshet, en formulering som de allra flesta inkomstförsäkringar har. Vissa får lite mindre, andra lite mer än 80 procent. Exakt vilken nivå den enskilda medlemmen kommer upp i beror på hur mycket denne tjänade innan, skattesatsen där man bor, med mera.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetslöshet

Många pluggar under arbetslösheten

Hälften av de arbetslösa tjänstemännen går en utbildning under arbetslösheten. Det ökar möjligheten att få ett nytt jobb, enligt trygghetsrådet TRR. Anneli Widerberg pluggade projektledning – och är nu tillbaka på arbetsmarknaden.
David Österberg Publicerad 25 oktober 2024, kl 09:35
Plugga under arbetslösheten. Från vänster en kvinna i ett bibliotek, en kvinna i ett klassrum
Att plugga under arbetslösheten kan förbättra jobbmöjligheterna. TRR:s stöd och kurser ger uppsagda tjänstemän nya karriärmöjligheter. Foto: Colourbox.

Antalet uppsagda tjänstemän fortsätter att öka. Ett sätt att öka sina chanser att få ett nytt jobb är att plugga under arbetslösheten, enligt trygghetsrådet TRR, som hjälper uppsagda tjänstemän tillbaka till sysselsättning.

– Jag vågar garantera att studier gynnar jobbsökandet. Det handlar inte bara om de nya kunskaperna man får, utan också om signalerna man skickar. Att läsa en kurs eller utbildning visar på nyfikenhet, driv och en vilja att ständigt utvecklas. Det värderar arbetsgivare högt, säger Anna Fritzson, specialist inom jobbsökning på TRR.

Fick kvitto på kunskapen hon hade

Anneli Widerberg, porträttbild.
Anneli Widerberg.

En som tog chansen att fylla på kunskapsluckorna är Anneli Widerberg. I april förra året blev hon av med jobbet på Mathem, där hon arbetat som projektledare. Efter ett par månaders arbetslöshet och i samråd med TRR gick hon flera korta utbildningar – bland annat en till certifierad projektledare.

– Jag kände att jag var tvungen att göra något för att fylla på mitt cv. Jag har jobbat som projektledare och med marknadsföring och kommunikation i väldigt många år, men hade inget kvitto på de kunskaper jag hade skaffat mig. Så i maj påbörjade jag utbildningen och höll på med den till början av augusti.

Var det främst kvittot på dina tidigare kunskaper eller ny kunskap du ville ha?

– Både och. Jag fick en fördjupning av mina tidigare kunskaper och en påminnelse om vad jag redan visste. Dessutom fick jag ett kvitto på att jag var certifierad projektledare vilket förbättrade mitt cv. Det gjorde också att jag kände mig lite mer självsäker när jag sökte jobb: jag hade inte bara jobbat som projektledare utan hade även ett kvitto på vad jag kan.

Studier kan öka chansen att få nytt jobb

Anneli Widerberg är inte ensam om att plugga under arbetslösheten. Enligt en undersökning från TRR väljer drygt hälften av alla uppsagda tjänstemän att läsa en kortare kurs eller utbildning som arbetssökande. Ungefär hälften av dem uppger i sin tur att pluggandet ökade möjligheten att få ett nytt jobb.

Privata, avgiftsbelagda utbildningar är vanligast. Därefter kurser via en lärportal som TRR erbjuder. På tredjeplats kommer universitet, följt av yrkeshögskola och avgiftsfria online-kurser.

– Om man som tjänsteman funderar på att studera men inte är säker på behov eller kurs, går det alltid att vända sig till TRR:s rådgivare. Tillsammans kan vi definiera syftet med studierna och navigera bland det stora utbudet av kurser och utbildningar för att hitta det som passar bäst, säger Anna Fritzson.

"Studierna ledde till ökat självförtroende"

För Anneli Widerberg gav jobbsökandet till slut resultat. Sedan en månad arbetar hon som processpecialist på SOS International. Där har hon nytta av kurserna hon gick under arbetslösheten.

– Ja. Jag är projektledare också här, även om rollen kallas processpecialist. Jag ska se över processerna i hur man arbetar i system och med arbetsmetoder, och jobba mycket med rapporter och statistik. Men det är en helt annan bransch än jag har varit i de senaste åren.

Skulle du rekommendera studier till andra som söker jobb?

– Absolut. För mig ledde till ökat självförtroende att kunna skriva in kurserna i mitt CV. Det blev tydligt att jag både hade jobbat som projektledare och hade en utbildning i det.