Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Kvinnor som pendlar väljs bort av arbetsgivare

Är du kvinna är dina chanser att få jobb på annan ort mindre än om du är man. En färsk studie från Stockholms universitet visar att arbetsgivare väljer bort kvinnor som behöver pendla långt till jobbet.
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox
Colourbox

Stockholms universitet skickade ut 1410 olika ansökningar inom 18 olika yrken, både tjänstemannajobb och andra, till olika arbetsgivare som annonserade efter folk att anställa. Alla de påhittade jobbsökarna var antingen sammanboende eller gifta men var alla lika kvalificerade för jobben oavsett kön.

Arbetsgivarna tycktes inte diskriminera kvinnor generellt när de plockade ut folk de ville kalla till intervju, men resultaten visade tydligt att arbetsgivarna föredrog att kalla männen när premisserna var att den sökande bodde geografiskt långt bort. Kvinnor som bodde lika långt bort från arbetsplatsen blev tydligt bortgallrade.

– Arbetsgivarna gör uppenbarligen åtskillnad mellan könen och effekten uppträder redan när de sökande har ungefär fem mils pendlingsavstånd, säger Michael Gähler, docent i sociologi och en av forskarna bakom studien.

Studien ryms inom en annan undersökning som handlar om att kvinnor oftare än männen flyttar för att deras partner får nytt jobb någon annanstans. Teorin att det fenomenet delvis bero på arbetsgivaren bekräftades.

– Det är svårt att säga vad det beror på att arbetsgivarna diskriminerar kvinnor som arbetar på visst avstånd från jobbet, men en tolkning är att de utgår från att kvinnan har det större ansvaret för barnen och kommer att få svårare att pendla, säger Michael Gähler.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Diskriminering

Fördomar om äldre arbetstagare stämmer inte

Personer över 50 år är mer engagerade i jobbet och piggare än sina yngre kollegor. Fördomarna om äldre i arbetslivet stämmer inte. Det visar en ny rapport från hälsoföretaget Feelgood.
Noa Söderberg Publicerad 22 maj 2025, kl 11:03
Åldersdiskriminering. På bild en mogen kvinna på kontor, jobbar med bärbar dator.
Fördomarna om äldre på arbetsmarknaden stämmer inte, enligt en ny stor undersökning om företagshälsovård. Ålderism påverkar anställda över 50 år, samtidigt som de känner sig piggare och mer engagerade än yngre. Åldersdiskriminering missgynnar arbetsgivare, enligt företaget Feelgood. Foto: Colourbox.

Kollega har under våren granskat hur åldersdiskriminering påverkar anställda i Sverige. En sak som återkommer är idén om att äldre är mindre hängivna till sitt jobb och orkar mindre än sina yngre kollegor. Äldre antas också ha hälsobesvär som oftare påverkar jobbet.

Nu visar en stor undersökning att det inte stämmer. Feelgood, ett bolag som säljer företagshälsovård, skriver i sin årliga arbetsmarknadsrapport att äldre snarare är en outnyttjad tillgång.

Ny data: Äldre arbetstagare är piggare

I rapporten har både äldre och yngre svarat på om de upplever sitt arbete meningsfullt, hur trötta de är, hur de ser på samarbete med kollegor och hur ofta deras hälsobesvär påverkar arbetsförmågan. Personer över 50 år svarar genomgripande mer positivt än sina yngre kollegor. Feelgood tolkar resultatet som att äldre är ”föredömlig arbetskraft”.

– Vi uppmanar alla arbetsgivare att se över framför allt sina rekryteringsprocesser. Äldre medarbetare är inte bara engagerade, de är ofta mycket uppskattade kollegor med sin kunskap och erfarenhet, säger vd Stefan Kullgren i ett pressmeddelande.

Dödar myter om anställda över 50

Feelgood tar fasta på tre påståenden om äldre anställda som deras undersökning motbevisar.

  • Äldre är inte engagerade i jobbet: Undersökningen visar att äldre i högre grad än yngre upplever sitt arbete som meningsfullt och engagerande samtidigt. De säger också att de trivs bättre på arbetet och ser mer positivt på samarbetet med kollegor.
  • Äldre orkar inte med arbetslivets krav: Anställda över 50 rapporterar bättre balans mellan krav och resurser i arbetet och bättre balans mellan privatliv och arbete. De känner sig också i mindre utsträckning trötta än sina yngre kollegor.
  • Äldre har ofta hälsobesvär som påverkar jobbet: Äldre kan i högre grad kan ha kroniska sjukdomar och hälsobesvär, men undersökningen visar att det mer sällan än hos yngre påverkar arbetsförmågan negativt. De äldre har också lägre upprepad korttidsfrånvaro än yngre medarbetare.

Stress och arbetsmiljö – stor undersökning

Hälsoföretaget Feelgood har under femton års tid undersökt hälsotillståndet på svensk arbetsmarknad. Frågorna handlar om självupplevt mående hos individer. Det årliga genomsnittet på antal svarande är 20.000. I år har 17.650 personer svarat.