De allra flesta som blir uppsagda får en lagenlig uppsägningstid med lön. Blir du däremot utköpt finns det några saker att tänka på.
– Många förvånas över att vi i Sverige inte har laglig rätt till avgångsvederlag, men sådana bygger alltid på en frivillig överenskommelse med arbetsgivaren, säger Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen.
I praktiken förhandlar dock Unionens fackklubbar och ombudsmän varje år fram avgångsvederlag till hundratals medlemmar som blivit felaktigt uppsagda, till exempel i strid mot turordningsreglerna.
De flesta har nog svårt att se skillnad på ett avgångsvederlag som betalas ut varje månad och uppsägningslön på samma belopp och under samma tid. Men i byråkratins värld finns en stor skillnad.
– Avgångsvederlag är, till skillnad från uppsägningslön, inte sjukpenninggrundande, vilket gör att du riskerar att förlora nivån på föräldrapenning och sjukpenning om du inte är inskriven på arbetsförmedlingen, säger Gunilla Krieg.
Men det finns fler saker att tänka på för den som får ett avgångsvederlag.
Det är vanligt att arbetsgivaren vill att avgångsvederlaget betalas ut som en klumpsumma, till exempel för att kunna bokföra summan på ”rätt sida årsskiftet”.
Om företaget har dålig ekonomi och riskerar att gå i konkurs är det ur säkerhetssynpunkt en fördel för dig att få allt på en gång. Avgångsvederlag omfattas nämligen inte av den statliga lönegarantin vid en konkurs. (Om du däremot är anställd när företaget gör konkurs står staten för din lön under den lagstadgade uppsägningstiden.)
Ofta är det ekonomiskt gynnsamt att få pengarna månadsvis, då skatten blir lägre
Är du medelinkomsttagare och får ett avgångsvederlag utöver din vanliga årslön kan du hamna över brytpunkten och få betala högre skatt. Om du riskerar att vara arbetslös året därpå är det bättre att få ut en del av summan då, så att årsinkomsten och därmed skatten blir lägre.
Ofta är det mer ekonomiskt gynnsamt att få pengarna utportionerade eftersom skatten blir lägre. Men för den som till exempel planerar att starta eget kan det vara en fördel att få ett engångsbelopp.
I alla avseenden – kontakta Skatteverket för att eventuellt begära jämkning, eftersom skattesatsen på en klumpsumma blir högre.
Avgångsvederlag betraktas som lön och är både skattepliktigt och pensionsgrundande för den statliga inkomstpensionen. Däremot är det inte pensionsgrundande i tjänstepensionen ITP.
– En bra lösning är ofta om du kan förhandla dig till att arbetsgivaren betalar ITP, försäkringar, friskvård och semester under en tid, till exempel under en normal uppsägningstid på sex månader och därpå en klumpsumma för ytterligare sex månader, säger Gunilla Krieg.
Arbetsgivaren kan be om en offert från Alecta på vad det kostar att slutbetala ITP för en enskild anställd. Oftast är det en liten kostnad för arbetsgivaren, men betyder mycket för den som blir uppsagd i 60-årsåldern. Om ITP inte slutbetalas och den uppsagda inte får ett nytt jobb kan tjänstepensionen bli lägre resten av livet för att det saknas ett par års inbetalningar på slutet.
Gertrud Dahlberg