Unionenmedlemmen arbetade som regionchef på ett företag i byggbranschen som utför mättjänster. I början av 2013 blev hon sjukskriven och under sjukskrivningen blev hon gravid och var därefter föräldraledig i drygt två år.
I november 2016 kontaktade den nu 30-åriga kvinnan sin arbetsgivare och berättade att hon tänkte återgå i tjänst strax före jul. Men det blev inget varmt välkomnande. Företagets vd berättade att man genomfört en omfattande omorganisation under medarbetarens frånvaro och att man anställt en ny regionchef som nu skulle bli hennes närmaste chef.
Vd:n gav också beskedet att hon skulle få en likadan servicebil som företagets mättekniker hade och att hon främst skulle arbeta på fältet med olika projekt. Unionen konstaterar att regionchefen tilldelats en renodlad mätteknikertjänst och anser att bolagets åtgärder är att jämställa med en uppsägning eller ett avskedande. Agerandet innebär även ett missgynnande av medlemmen som har haft samband med hennes föräldraledighet.
Dessutom har rekryteringen av ny regionchef inte föregåtts av någon förhandling med Unionen, trots att det är en fråga som förbundet vanligtvis förhandlar om för sina medlemmar.
Unionen stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen och kräver sammanlagt 290 000 kronor i skadestånd för brott mot las, föräldraledighetslagen och medbestämmandelagen.