Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Så höga löneökningarna ger det nya avtalet

Fack och arbetsgivare är överens om ett nytt löneavtal inom industrin. Industriavtalet, det så kallade märket, får indirekta konsekvenser för hela arbetsmarknaden. Trots att såväl fack som arbetsgivare gick in i förhandlingarna med siktet inställt på ett kort avtal är det nya avtalet treårigt.
Linnea Andersson Publicerad
Anita Täpp/Kollega
Under fredagen presenterade Facken inom industrin hur de nya avtalen ser ut. Anita Täpp/Kollega

Avtalet är värt 6,5 procent över tre år, där det tredje året är uppsägningsbart från bägge parter. De 6,5 procenten innehåller löneökningar på 6 procent, eller 2 procent per år, från och med den 1 april 2017 till och med den 31 mars 2020.

De övriga 0,5 procenten innehåller avsättningar till flexpension och ger 0,2 procent under 2017 och 0,3 procent under det tredje och sista året.

Läs mer: Treårigt avtal kan bli tvåårigt

Facken inom industrin ställde krav på 2,8 procents löneökning samt avsättning till flexpension, eller delpension. Enligt facken är de ekonomiska förutsättningarna visserligen bättre än de första åren efter finanskrisen, men når ännu inte upp till de nivåer som rådde innan finanskrisen.

– Vi har gjort bedömningen att det varken finns skäl att växla ned eller växla upp löneökningstakten, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket, under presskonferensen.

En knäckfråga i årets avtalsrörelse var att facken på LO-sidan krävde en låglönesatsning som även Unionen och Sveriges Ingenjörer ställde sig bakom och som de har fått igenom. 

Arbetsgivarna, som hade hoppats på en nedväxling av löneökningstakten, sade innan avtalsrörelsen drog igång att en låglönesatsning var otänkbar för dem.

– Låglönesatsningen har varit krånglig och det här är inte en positiv sak för oss, men det finns andra saker som motparten har fått ge med sig, säger Anders Weihe, förhandlingschef och chefsjurist på Teknikföretagen, under arbetsgivarnas presskonferens.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad 23 april 2025, kl 14:53
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.