Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Kvinnor med toppjobb riskerar skilsmässa

Att bli befordrar till ett toppjobb innebär stor risk för skilsmässa för kvinnor. Det visar en ny studie där det också framgår att åldern har betydelse. Kvinnor som har jämnåriga – och mer jämställda – relationer skiljer sig mer sällan även om de gör karriär.
Publicerad
Colourbox
Medan familjen blir ett stöd i mäns karriär är den i stället källa till stress för kvinnor, enligt Johanna Rickne. Colourbox

– Vår forskning visar att valet av partner spelar roll för karriären. En ojämställd relation riskerar att spricka om kvinnan gör karriär. Samma sak gäller inte omvänt, det vill säga om mannen har ett toppjobb, säger nationalekonomen och docenten Johanna Rickne som tillsammans med forskarkollegan Olle Folke skrivit rapporten All the single ladies – toppjobb och skilsmässor bland kvinnor och män.  

De har undersökt skilsmässofrekvensen bland män och kvinnor som blivit kommunstyrelseordförande, riksdagsledamot eller VD (för företag med fler än hundra anställda) under åren 1990–2014. Studien omfattar nära 2 000 personer .

Bland kvinnorna som blev befordrade var hela tio procent skilda inom tre år efter ha fått ett toppjobb, vilket är mer än dubbelt så många som bland de kvinnor som inte blev befordrade.

– Vår studie visade att 80 procent av kvinnorna är yngre än sin make medan 60 procent av männen är äldre än sin fru. Kvinnor har generellt sett en tendens att gifta sig med äldre män som tjänar mer och kvinnorna tar ut mer än 80 procent av föräldraförsäkringen. Om sedan kvinnan gör karriär rubbas jämvikten när det gäller arbetsfördelningen i hemmet vilket är en sannolik orsak till skilsmässa, framhåller Johanna Rickne.

Forskarna konstaterar också att kvinnor med toppjobb som lever jämställt och delar på föräldraförsäkringen mer jämlikt har en väsentligt mindre risk att skiljas. Ett äktentenskap med en karriärkvinna och en jämnårig man har också större utsikter att hålla.

Läs mer: Män ogillar karriärkvinnor

Johanna Rickne framhåller att bristen på jämställdhet kan få stora och negativa konsekvenser för samhället.

– Familjen blir ett stöd i mäns karriär men en källa till stress för kvinnor. Det gör att samhället misslyckas med att fördela de bästa talangerna till samhällets toppjobb. Det är på tiden att vi börjar diskutera normer, status, partnerval och hur det kan förändras. En kvinna som vill göra karriär kanske inte ska söka status hos en äldre framgångsrik man utan hellre satsa på en partner som vill leva jämställt, säger Johanna Rickne.

Gertrud Dahlberg
gertrud.dahlberg@kollega.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.