Av dem som har tråkigt på jobbet har nästan hälften tråkigt minst några gånger i veckan. De vanligaste anledningarna är brist på utmaningar i jobbet (21 procent), att man är ensam om sina arbetsuppgifter (20 procent) samt att arbetsuppgifterna är tråkiga (17 procent), berättar tidningen Arbetsliv som gjort undersökningen bland sina läsare.
Följden av att känna sig utled på jobbet blir att man känner sig omotiverad, känner nedstämdhet och får sömnsvårigheter. Bara en liten del av dem som har tråkigt på jobbet uppger att det beror på att de har för lite att göra.
Drygt hälften av dem som är uttråkade har tagit steget att prata med sin chef om saken. Men i tre fall av fyra ledde det inte till någon förbättring.
Tidningen Arbetsliv har pratat med Lotta Harju som är forskare vid Arbetshälsoinstitutet i Helsingfors. Enligt henne förknippar vi ofta tråkiga jobb med monotona industriarbeten. Men tråkiga jobb finns i alla yrken och handlar mer om att det man gör inte känns meningsfullt.
- Det blir ett socialt stigma och vi tenderar att förknippa att vara uttråkade med att vara lat, säger Lotta Harju enligt vilken jobbleda är stressande och kan leda både till sämre hälsa och produktivitet.
Med tanke på ovannämnda siffror kunde man förvänta sig att Sverige skulle hamna långt ned i en rankning av var medarbetarna är mest nöjda. Men i Universums Global workforce happiness index rankas Sverige på fjärde plats av 57 länder. Bara Danmark, Norge och Costa Rica ligger bättre till. I botten av listan hamnar Kuwait och Ghana. Över 200 000 unga yrkesaktiva deltog i undersökningen.