Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Kartläggning - för rättvisare löner

Alla vill väl ha rättvisa löner? Då är lönekartläggning bästa verktyget! Och det behöver faktiskt inte vara så krångligt. Här är svar på de vanligaste frågorna som Diskrimineringsombudsmannen, DO, och Unionen får i ämnet.
Petra Rendik Publicerad
Colourbox
Colourbox

Varför ska man göra en lönekartläggning?
För att lagen kräver det. Alla arbetsgivare måste göra lönekartläggning var tredje år. Har man 25 eller fler anställda ska även en handlingsplan för jämställda löner upprättas.

Från 1 januari nästa sker dock en del ändringar i diskrimineringslagen. Lönekartläggning ska göras varje år och arbetsgivare med minst 10 anställda måste dokumentera arbetet.

Förutom lagen, vilka andra argument finns för att göra lönekartläggning?
Det är nog få arbetsgivare som vill ha ett diskrimerande lönesystem, men man ändå ha det utan att veta om det. Genom att systematiskt utföra lönekartläggning så kan osakliga löneskillnader upptäckas och korrigeras. Det är helt enkelt en fråga om rättvisa.

Att göra lönekartläggning är ett dessutom ett bra sätt att ta kontroll över lönesättning, inte bara ur ett jämställdhetsperspektiv. Arbetsgivare som sätter löner utifrån sakliga kriterier är attraktiva och har lättare lockar till sig kompetenta medarbetare.

Vem ansvarar för att en lönekartläggning görs?
Det gör arbetsgivaren, men den ska göras i samverkan med arbetstagaren.

Hur går en lönekartläggning till?
Inledningsvis handlar det om att samla på sig en mängd information som påverkar de anställdas lön, exempelvis lönekriterier, lönesamtal, förmåner, bonus och belöningssystem. Den här delen av lönekartläggingen kan kännas tidskrävande, beroende på en mängd faktorer, som företagets storlek och om lönekartläggning har gjort tidigare. Ofta behöver man någon form av arbetsvärderingssystem för att kunna göra jämförelsen.

Sedan är dags att jämföra kvinnors och mäns löner. Först tittar man på anställda som gör samma sak, alltså utför lika arbetsuppgifter, sedan gruppen som utför likvärdiga arbete som innebär att man har olika arbetsuppgifter men som borde värderas lika.

När det är klart är det dags för analys. Om det finns löneskillnader, vad beror de på? Finns det sakliga skäl till löneskillnaderna? Om dessa beror på kön ska de rättas till.

Vad händer om man inte kommer överens i samverkan?
En lönekartläggnings måste göras ändå och yttersta ansvaret ligger på arbetsgivaren. Ta lärdom av vad som inte fungerade till nästa gång en lönekartläggning görs. Varför var ni inte överens? Notera meningsskiljaktigheterna och prova andra vägar nästa gång.

Varför är det så krångligt med lönekartläggning?
Så krångligt är det inte. Men visst, första gången kan ta tid, det kommer man inte ifrån. Andra gången kommer det kännas enklare och när man väl sätter lönekartläggning i system så kommer det upplevas mindre krångligt och mer som ett stöd i när till exempel löner ska sättas.

Så sätt igång. Det är enklare att sig igenom arbetet första gången och sedan gå tillbaka och bedöma och ändra det som blev mindre bra.

Men finns det hjälp att få med lönekartläggning?
Absolut. Googla lönekartläggning och en massa fakta och verktyg som underlättar dyker upp. Diskrimineringsombudsmannen, DO, har information på sin webbplats och en gratis e-utbildning. Unionen erbjuder också medlemmar på utbildningar om lönekartläggning och på unionen.se finns material att läsa och ladda ner. Och arbetsgivare kan vända sig till arbetsgivarorganisationerna för vägledning.

Ett annat tips är att kolla hur andra arbetsplatser gör. Själva kartläggningen måste ni göra själva men jobbet kan underlättas av att få bolla svårigheter och funderingar med andra.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.