Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Företagande skyndar på integration

Att starta eget företag är ett bra sätt för invandrare att komma in i det svenska samhället. Det visar en ny avhandling från Jönköping International Business School.
Linnea Andersson Publicerad
Patrik Svedberg
Enligt en avhandling från Jönköping Business School kan entreprenörskap snabba på integrationen. Patrik Svedberg

Det är vanligt att invandrare startar företag i sina nya hemländer, inte minst i Sverige. Nu visar en doktorsavhandling att entreprenörskap snabbar på integrationen i och med att man börjar samarbeta med andra aktörer i det nya landet.

– Genom hela processen samarbetar de invandrade entreprenörerna med olika aktörer i värdlandet. Gradvis går de från att vara socialt exkluderade till att bli socialt inkluderade – företagandet blir alltså en del av den lokala integrationsprocessen, säger Quang Evansloung, fil.dr vid Jönköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Tack vare etablerandet och utvecklandet av affärsverksamheten får företagaren större tillit till invånarna och lär sig förstå den lokala kulturen, vilket bidrar till en ökad känsla av tillhörighet.

Tidigare forskning visar att företagare som är födda utomlands är bättre än svenskfödda på att skapa arbetstillfällen. En anledning till att många med utländsk bakgrund väljer att starta eget beror enligt den studien på att de har svårt att komma in på arbetsmarknaden i Sverige.

Läs mer: Utlandsfödda anställer fler 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.