Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Stämde arbetsgivare för tristess

Jobbet var så tråkigt att det ledde till utmattning. Det hävdar en anställd i Frankrike som nu valt stämma sin arbetsgivare.
Petra Rendik Publicerad
colourbox
Uttråkade medarbetare kan kosta arbetsgivaren skjortan. colourbox

Frédéric Desnard, 44 år, jobbade som chef på ett parfymföretag när han för snart 18 månader sedan blev uppsagd. Fast enligt mannen försökte arbetsgivaren långt innan dess att frysa ut honom, skriver The Guardian. Fransmannen hävdar att han systematiskt fick för lite att göra eller så tilldelades han arbetsuppgifter som han var överkvalificerad för.

Det var så tråkigt på jobbet att det ledde till något som kan liknas vid utmattningsdepression eller som mannen själv beskriver det som en ”nedstigning i helvetet”. Han säger också att han skämdes för att få lön för att göra ingenting.

Mannen har valt att gå till domstol med sitt lidande, det första i sitt slag i Frankrike enligt The Guardian och kräver sin arbetsgivare på 360 000 euro som motsvarar 3,3 miljoner svenska kronor.

Att vara lite uttråkad på jobbet ibland är inte farligt så länge det inte blir ett bestående tillstånd visar en finsk studie, skriver Du&jobbet. Långvarig tristess på arbetet leder till passvisering, stressen ökar och arbetsoförmågan minskar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Påpekade brister – fick sparken

Långa arbetspass och många patienter. Det var vardagen för personalen på en tandläkarklinik i Stockholm. När en av tandsköterskorna skrev ett brev till ledningen och begärde åtta timmars arbetsdag blev hon avskedad.
Ola Rennstam Publicerad 19 februari 2025, kl 06:01
tandsköterska med dentalutrustning
En tandsköterska avskedades sedan hon och några kollegor påpekat att de jobbade för långa arbetspass. Nu har Unionen stämt arbetsgivaren, en klinik i Stockholm. Foto: Colourbox

Ledningen för tandläkarkliniken krävde att personalen skulle arbeta långa pass och ta emot fler patienter än vad som är vanligt i branschen. I november förra året skrev en grupp anställda ett brev till arbetsgivaren där de begärde att de inte skulle behöva jobba mer än åtta timmar per dag och få tillgång till uppdaterad utrustning. Brevet föll inte i god jord. Kort därpå blev en av brevskrivarna – en tandsköterska och Unionenmedlem – avskedad.

Unionen: "Har inte agerat för att skada bolaget"

Unionen anser att det saknas grund för att avsluta anställningen och har nu stämt kliniken i Stockholm för brott mot las, lagen om anställningsskydd. I stämningsansökan påpekar förbundet att kvinnan alltid skött sitt arbete på ett korrekt sätt och inte på något vis agerat i syfte att skada bolaget. 
Unionen bekräftar att tandsköterskan har varit med i en sms-grupp tillsammans med andra kollegor men förnekar att hon därigenom skulle ha spridit bilder eller information som inneburit brott mot tystnadsplikten eller patientsekretessen, vilket arbetsgivaren hävdat under tidigare förhandlingar med facket.

Unionen kräver 190 000 kronor i allmänt skadestånd till medlemmen och att avskedandet ogiltigförklaras.

Fotnot: Kollega söker arbetsgivarens juridiska ombud för en kommentar.