Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen anklagar SVT för strejkbryteri

Under Unionens varsel om strejk för att få till flexpension planerade SVT att plocka in personer som skulle utföra strejkande Unionenmedlemmars arbetsuppgifter. Strejkbryteri, menar såväl Unionenklubben på SVT som Lars Åström, förbundsjurist och konfliktsamordnare på Unionen.
Linnea Andersson Publicerad
Henrik Montgomery / TT
Unionens strejkvarsel mot Almega och SVT hotade bland annat sändningarna av Eurovision. Henrik Montgomery / TT

– Det stod folk i farstun beredda att ta över våra medlemmars arbetsuppgifter, både andra anställda och bemanningsanställda samt frilansar. Vi tycker naturligtvis att det är strejkbryteri, säger Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben på Sveriges Television.

SVT hävdar tvärtom att förberedelserna under en varselperiod inte är strejkbryteri och att man har rätt att lägga om scheman inom ramen för de anställningsavtal som gäller för dem som jobbar.

– Jag har hela tiden motsatt mig Unionens retorik om strejkbryteri, vad vi har gjort är inom ramen för vad som är tillåtet vid sådana här situationer, säger Hélene Sahlin, HR-chef på SVT, till SVT Kultur.

SVT bemannade bland annat upp på redaktionen som jobbar med Eurovision, vilket SVT försvarar med att man har ett stort ”åtagande mot 200 miljoner tittare” och inte ville riskera att de skulle mötas av en svart ruta.

Gun Karlsson menar att det skapar problem och en förtroendekris mellan chef och medarbetare samt kollegor emellan, som ska jobba ihop i framtiden, när man täcker upp för nedlagt arbete.

– Det är ett jätteproblem och intressant att ett public service-bolag kan bete sig på det här sättet.

Lars Åström, förbundsjurist och konfliktsamordnare på Unionen, förklarar att när facket lägger ett strejkvarsel innebär det en blockad av de arbetsuppgifter som omfattas av varslet. Om någon går in och utför de uppgifterna så är det strejkbryteri.

Han håller med Gun Karlsson om att det är anmärkningsvärt att ett statligt bolag agerar i arbetsgivarens intresse och gör på det här sättet.

– Det är för jäkligt. Jag tycker att det är moraliskt förkastligt med strejkbryteri. Det handlar faktiskt om att försämra anställdas möjlighet att förbättra sina anställningsvillkor, säger Lars Åström.

Strejkbryteri har i stort sett varit obefintligt på svensk arbetsmarknad sedan Saltsjöbadsavtalet slöts 1938 – tills för några år sedan. Både Lars Åström och Gun Karlsson säger att det är en ny trend som arbetsgivarorganisationen Almega driver, där bland andra public service-bolagen ingår.

– Arbetsmarknaden har hårdnat och Almega har valt en konfrontativ linje och hävdar att strejkbryteri är något som facken bara har hittat på.

Finns det då några gråzoner för strejkbryteri? Nej, menar Lars Åström. Det undantag som finns är de arbetstagare som är med i andra fackförbund och som har kollektivavtal med arbetsgivaren och som därför inte kan strejka, såvida de inte tar till sympatiåtgärd.

– Alla andra inom vårt avtalsområde ska strejka, säger Lars Åström.

Även om det inte finns några juridiska påföljder, till exempel skadestånd, vid strejkbryteri kan facket slå tillbaka genom att utvidga strejken till andra arbetsplatser och be andra fackförbund att sympatistrejka.

Exempel:

Anna och Andreas sitter bredvid varandra och utför samma arbetsuppgift. Anna är med i Unionen och Andreas är medlem i Journalistförbundet. Anna jobbar 100 procent medan Andreas bara jobbar 75 procent.

Om Unionen plockar ut Anna i strejk har Andreas självklart rätt att fortsätta med sina arbetsuppgifter på 75 procent, däremot räknas det som strejkbryteri om arbetsgivaren väljer att utöka Andreas tjänst till heltid i syfte att täcka upp för Annas nedlagda arbete.

Det räknas även som strejkbryteri om arbetsgivaren låter någon annan anställd utföra Annas arbetsuppgifter eller om de plockar in någon utifrån av samma anledning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Arbetsgivarna vill slopa kortare arbetstid

Teknikföretagen vill ha bort alla överenskommelser om kortare arbetstid. De vill också se låga löneökningar. Idag växlade fack och arbetsgivare avtalskrav.
David Österberg, Ola Rennstam Publicerad 19 december 2024, kl 10:08
Avtalsrörelse. Till vänster, Pia Sandvik, Teknikföretagen, till höger Peter Hellberg, Unionen.
Teknikföretagen säger nej till kortare arbetstid och vill se lägre löneökningar. Facken kräver 4,2% löneökning och kortare arbetstid i nästa års avtalsrörelse. Till vänster, Pia Sandvik, Teknikföretagen, till höger Peter Hellberg, Unionen. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

I november krävde Facken inom industrin 4,2 procent i löneökningar nästa år. Arbetsgivarna kallade siffran ”fullkomligt orealistisk” och i dag kom Teknikföretagen som företräder majoriteten av alla teknikföretag med sitt motbud. Organisationen nämnde ingen procentsiffra, men vill se betydligt lägre löneökningar.

På en presskonferens under morgonen fokuserade Pia Sandvik, vd för Teknikföretagen, på de orosmoln som finns i omvärlden. Hon lyfte bland annat kriget i Ukraina, Donald Trumps utlovade handelshinder och den svaga ekonomin i flera EU-länder.

– Sverige befinner sig i en lågkonjunktur och läget ser tufft ut i industrin.  Kostnadsutvecklingen måste vara hållbar på lång sikt.

Teknikföretagen säger nej till kortare arbetstid

På pressträffen medverkade också IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen. De försvarar kravet på 4,2 procent i löneökningar.

Svensk industri står stark och då ska våra medlemmar, som bidrar till framgången, få ta del av den vinst man är med och bidrar till, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Han understryker att framtidsutsikterna för ekonomin inte är så dystra som arbetsgivarna försöker göra gällande.

– Det stämmer att vi befinner oss i en lågkonjunktur men det kommer att vända under 2025. I det läget när världskonjunkturen vänder uppåt igen har svenska företag en väldigt bra position. Det är inte sant att vi bara blickar bakåt och ska ha kompensation för minskad köpkraft som arbetsgivarna påstår, utan vi blickar framåt.

Facken kräver arbetstidsförkortning

I nästa års avtalsrörelse kräver facken dessutom kortare arbetstid, utöver de överenskommelser som slutits tidigare. Exakt hur mycket arbetstiden ska kortas har de ännu inte meddelat.

Arbetsgivarna är starkt kritiska till kortare arbetstid. Teknikföretagen tänker inte gå med på att arbetstiden sänks ytterligare och vill dessutom ha bort de överenskommelser som slutits i tidigare avtal.

Anledningen är diskussionen om att arbetstiden ska kortas med lagstiftning. Teknikföretagen vill ha en modell som gör att företagen inte behöver följa tidigare avtal om arbetstiden kortas via lag.

– Vi kan inte riskera att våra medlemsföretag får stå med förkortad arbetstid både genom lagstiftning och genom avtal. Därför kräver vi att överenskommelser om kortare arbetstid fasas ut eller avvecklas, säger Tomas Undin, Teknikföretagens förhandlingschef.

Enligt Teknikföretagen uppger hälften av deras större medlemsföretag att de skulle överväga att flytta utomlands vid en lagstiftad arbetstidsförkortning. 
– Och många av våra mindre medlemsföretag – med färre än 20 anställda – skulle behöva stänga butiken, säger Tomas Undin.

Arbetsgivarnas förslag möttes inte av några ovationer från fackligt håll.
Arbetsgivarna tar höjd för något som inte finns på bordet, det handlar om en utredning i en arbetsgrupp i ett parti (Socialdemokraterna red anm.) i Sveriges riksdag. Vi vill ge en tydlig signal att parterna tar ansvar i frågan om arbetstidsförkortning så vi får bort trycket från politiken, säger Peter Hellberg.

Jobb på obekväma tider ska ge ledighet

Förutom det gemensamma fackliga lönekravet på 4,2 procent presenterade fackförbunden egna frågor som de kommer att driva i nästa års avtalsrörelse. Unionen vill exempelvis att tjänstemän som jobbar eller har arbetsresor på obekväma tider ska kunna välja att ersättas ekonomiskt eller med ledig tid.

Unionen kräver ingen särskild satsning på de lägsta lönerna i avtalen – vad beror det på?

I normalfallet vill vi höja lägstalönerna med procenten men av och till ser vi att lägstalönerna halkat efter och då yrkar vi på sådana satsningar. Eftersom vi gjorde en sådan justering för två år sedan har vi inte gjort det den här gången, säger Peter Hellberg.

Avtalet som arbetsgivarna och facken inom industrin nu förhandlar om kallas Industriavtalet. Det är viktigt även för anställda i andra branscher eftersom avtalet blir normen för hela arbetsmarknaden (se faktaruta).

2025 års avtalsrörelse blir rekordstor. Över 500 centrala kollektivavtal ska förhandlas. Många löper ut 31 mars nästa år.

 

Pia Sandvik, Tomas Undin och Anna Nordin från Teknikföretagen
500 kollektivavtal ska förhandlas om 2025. Fack och arbetsgivare växlar avtalskrav. Teknikföretagen säger nej till kortare arbetstid, medan facken kräver 4,2% löneökning. Från vänster. Pia Sandvik, Tomas Undin och Anna Nordin från Teknikföretagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Vad är märket? Industrin sätter lönenivån för alla

  • Fack och arbetsgivare inom industrin kommer överens om hur stor löneökningen ska vara i alla branscher på svensk arbetsmarknad. Nivån brukar kallas ”märket”.
  • Första steget i att sätta märket är att facken inom industrin enas om vilken nivå de anser är rimlig. Därefter förhandlar de med arbetsgivarorganisationerna inom industrin.
  • Facken inom industrin är Unionen, Sveriges Ingenjörer, IF Metall, Livs och GS.
  • Anledningen till att industrin bestämmer lönenivån är att Sverige är ett exportberoende land. Fack och arbetsgivare tar hänsyn till företagens konkurrenskraft mot omvärlden när de bestämmer nivån.
  • Flera fackförbund inom LO, bland andra Kommunal, anser att de blir utan inflytande när några få är med och sätter ”märket”. Löneökningar i procent gör också att klyftorna mellan låg- och högavlönade växer.