Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen på SVT: ”Almegas krav är värre än någonsin”

Även om man var överens om flexpension hade man tagit till konflikt. Det menar Unionenklubben på SVT och hänvisar till att Almega vill försämra såväl ersättningar som arbetstider och till och med ändra turordningsreglerna i sitt avtal på Sveriges Television.
Linnea Andersson Publicerad
Jonas Ekströmer / TT
De enda siffror Almega vill se i avtalet är sidnumreringen, enligt Gun Karlsson i Unionenklubben på SVT. Jonas Ekströmer / TT

– Det brukar komma sådana här krav från Almega och är egentligen inte så överraskande, men den här gången är de värre än någonsin. De vill tömma det centrala avtalet helt på siffror, förutom sidnumreringen, säger Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben på SVT.

Enligt henne kräver Almega att löneavtalet ska vara utan siffror och vill i stället göra överenskommelser med varje enskild medlem. Dessutom vill Almega att de ersättningar som i dag finns för övertid och ob ska sänkas och att avtalet ska löpa tillsvidare.

Mest anmärkningsvärt är kanske ändå arbetsgivarorganisationens krav på ändrade turordningsregler, så att en arbetsgrupp eller till och med en enskild person kan räknas som en turordningskrets. Utöver det menar Gun Karlsson att Almega vill förändra arbetstiderna till det sämre.

– Vi har redan arbetstider som gör att man kan schemalägga folk dygnet runt men Almega vill att vi får kortare framförhållning innan vi får veta när vi ska jobba. Och så vill de kunna schemalägga dem som jobbar kontorsarbetstid även på helger.

Förutom sitt förtroendeuppdrag på SVT sitter Gun Karlsson i Unionens styrelse. Hon har hört att Almega vill tömma avtalen på siffor även på andra områden men säger att det är extremt på SVT i och med kraven på ändrade turordningsregler och arbetstider.

– Nu sammanfaller det med vårt krav på flexpension, men även om det inte hade gjort det så hade vi inte kunnat gå vidare utan behövt ta till konflikt för att försvara våra rättigheter.

Att Almega går ut så hårt just i år tolkar Gun Karlsson som att arbetsgivarorganisationen är orolig över att antalet medlemmar i Unionen är så många och att facken över huvud taget växer.

– De känner nog att de måste sätta ner foten och verkligen visa att det är arbetsgivarens villkor som gäller, att det är de som leder och fördelar arbetet.

Hanna Nyberg, ordförande i Journalistklubben på SVT, säger att Almega har fört fram liknande krav även till dem.

– Det är hårda krav men vi sitter i pågående förhandlingar och vill ha ett avtal på plats så snart som möjligt.

– Vår avtalsdelegation har sagt att vi är beredda att diskutera två av de kraven - hur man beräknar semesterdagar och hur man beräknar föräldratillägg, säger Hanna Nyberg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

IT-anställda får kortare arbetstid

Nu får även IT-anställda kortare arbetstid. Men löneökningen blir lägre än inom industrin. Dessutom undantas mindre företag från skyldigheten att förhandla med facket.
David Österberg Publicerad 3 april 2025, kl 10:07
Tid och Peter Hellberg
Förhandlingarna har varit tuffa. Men nu har fack och arbetsgivare enats om ett nytt kollektivavtal för IT-anställda. Colourbox/Anders Wiklund/TT

Nu är kollektivavtalet för anställda inom IT och telekom klart. Avtalet innebär 5,5 procents löneökningar på två år. Från 1 april i år höjs lönerna med 3 procent och 1 april nästa år höjs lönerna med 2,5 procent. 

Det nya kollektivavtalet innehåller också arbetstidsförkortning med en dag per år och ytterligare avsättning till flexpension (mer pengar till tjänstepensionen och möjlighet att jobba deltid i slutet av arbetslivet). Arbetstidsförkortningen införs nästa år.

Arbetstidsförkortningen är värd 0,5 procent och flexpensionen 0,4 procent. Det totala avtalsvärdet är därmed 6,4 procent – alltså lika mycket som inom industrin.

– Arbetsgivarna har länge pratat om att svårigheter att rekrytera hindrar tillväxten. Med högre löner och bättre förutsättningar för ett arbetsliv i balans gör vi branschen mer attraktiv. Det har varit hårda förhandlingar och för Unionens medlemmars skull är jag oerhört glad över att vi lyckades nå hela vägen fram, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Tillåtet med nattarbete

I det nya avtalet finns också lättnader för mindre företag som saknar klubb vad gäller skyldigheten att MBL-förhandla. Den frågan var aktuell även i förra avtalsrörelsen, men avfärdades då helt av Unionen.

Det blir dessutom möjligt för företag med kollektivavtal att ha nattarbete. Det är i dag förbjudet om företaget inte ägnar sig åt samhällsviktig verksamhet eller har avtalat bort lagen i ett kollektivavtal.

Artikeln uppdateras under dagen.

IT-avtalet i korthet

  • Arbetstidsförkortning med en kalenderdag per år från och med 2026.
  • Ny samverkansordning i medbestämmandefrågor på företag med mindre än 50 anställda där det saknas klubb.
  • Förenklat regelverk införs för nattarbete.
  • Den som jobbar mer än sin avtalade deltid eller sin deltidsföräldraledighet får övertidsersättning.
  • Avtalsvärdet är 6,4 procent över två år. I det ingår avsättning till flexpension med 0,2 procent under 2025 och 0,2 procent under 2026 samt avsättning till arbetstidsförkortning under perioden om 0,5 procent.
  • Det nya avtalet gäller 1 april 2025 till 31 mars 2027.