Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen: Strejkviljan är god

Strejkviljan för att få till flexpension inom Almega är god bland Unionens medlemmar. Det menar Martin Linder, förbundets ordförande, som trots strejkvarslet helst vill undvika en konflikt.
Linnea Andersson Publicerad
Patrik Nygren
Martin Linder, Unionens ordförande, säger att medlemmarna är redo att strejka för att få till flexpension. Patrik Nygren

Hur känns det att lägga varslet?
– Från Unionens sida hade vi så klart gärna sett att vi hade kunnat lösa den här frågan i förhandlingar med Almega och det har vi också försökt med alla till buds stående medel under lång tid. Men nu har inte det varit möjligt, vi har inte kommit längre den vägen, och då gör vi det som vi har sagt att vi ska göra och varslar om strejk.

Ni har suttit i branschvisa förhandlingar i veckan. Hur har de gått?
– Vi har både förhandlat branschvist med Almegas olika branschorganisationer och haft en övergripande förhandlingsprocess mellan Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega. Dessutom har vi under hela den här resan från PTK försökt lösa frågan med Svenskt Näringsliv. Sammantaget har vi gjort allt vi kan för att lösa det förhandlingsvägen, men inte heller de sista branschvisa sittningarna gjorde att vi kom närmare någon lösning.

Hur ser stridsviljan ut bland medlemmarna?
– Den är god. Vi har länge fört en dialog med medlemmarna och jobbat med att förbereda inför det strejkvarsel som vi har lagt i dag. Vi har ett tydligt budskap från medlemmarna inom Almega att de helt inte kan acceptera att de, utifrån det faktum att de råkar jobba på ett företag tillhörande Almega, ska ha sämre villkor än alla andra på den privata arbetsmarknaden.

Förstår medlemmarna vad flexpension handlar om?
– Det är jag övertygad om att de gör.

Tror du att det kommer att bli strejk eller att ni kommer överens innan varslet har gått ut?
– Vår ambition är fortfarande att sluta ett avtal. Nu har vi varslat i dag och strejken bryter ut den 18 april klockan 12.00, men har vi inte tecknat ett avtal innan så blir det strejk.

Hur kommer allmänheten märka av en eventuell strejk?
– Vi försöker alltid att ha ett perspektiv där vi gör vad vi kan för att tredje man ska drabbas så lite som möjligt. Samtidigt är det klart att det påverkar om man tar ut många tusen medlemmar i strejk. Det bästa sättet att undvika effekter är att Almega skriver ett avtal med oss innan den 18 april.

Finns det något särskilt område, där ni tar ut medlemmar i strejk, där allmänheten skulle märka det?
– Det är självklart så att det kommer märkas på olika sätt när vi, tillsammans med Sveriges Ingenjörer, tar ut upp emot 10 000 medlemmar i strejk.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Nya kollektivavtal – då får du veta din egen lön

De omtalade industriförhandlingarna är klara. Men de flesta jobbar i andra branscher. Vad händer för dem nu? Kollega reder ut.
Noa Söderberg Publicerad 3 april 2025, kl 06:02
Två personer skakar hand.
Industriavtalet är klart och märket för löneökningen är satt, men det är fortfarande många kollektivavtal kvar att förhandla. När får du veta din lön, arbetstidsförkortning och andra förändringar? Här listas vad som gäller för tjänstemän i olika branscher och företag. Foto: Colourbox

Kollektivavtalen inom industrin sätter ”märket” för resten av arbetsmarknaden. Därför riktas uppmärksamheten dit under varje avtalsrörelse. Men de flesta anställda har fortfarande inte fått sina nya avtal. Nu fortsätter förhandlingarna i alla andra branscher, med fortsatt risk för konflikt.

Kollega förklarar vad som händer nu i din bransch – och när du kan få din nya lön.

Bygg, energi & fastighet

Åtta olika avtal, uppdelade på företagstyp: måleri, plåt, installatörer, med flera. Det stora byggavtalet löpte ut 31 mars, liksom det som gäller energibranschen. Även här ligger alltså fältet öppet för konflikt. Övriga avtal löper ut 30 april.

Handel & besöksnäring

Här finns kollektivavtal för tjänstemän i detaljhandeln, säljare på Systembolaget och apoteksanställda. Det är branscher där många jobbar deltid. Därför kan det bli oenighet kring reglerna för övertidsersättning.

Facken hävdar att uppgörelsen inom industrin, som innebär att deltidsanställda ska få högre övertidsersättning än tidigare, ska införas även i andra kollektivavtal. Arbetsgivarna menar att det inte finns någon sådan koppling. Avtalen löper ut 30 april.

Bemanning & konsult

Kollektivavtalet för bemanningsanställda tjänstemän löper ut 30 april. En del av de tjänstemän som har allra lägst löner omfattas av det här avtalet. Unionen har, till skillnad från LO-förbunden, inte krävt någon särskild låglönesatsning i årets avtalsrörelse.

Arkitekter och konsulter har ett avtal som redan löpt ut och ett annat som löper ut 31 december. Det senare gäller även anställda på revisionsföretag. 

Organisationer

Här finns avtal för tjänstemän på Samhall, inom kultursektorn, fackförbund och biståndsorganisationer. Det finns också kollektivavtal för idrottare. Några avtal, däribland de inom Samhall, har redan löpt ut. Andra, till exempel inom civilsamhället, löper ut 30 april. Även här kan frågan om arbetstidsförkortning försvåra förhandlingarna

Almega-området

Många av Unionens mindre kollektivavtal har en sak gemensamt: de är förhandlade med arbetsgivarorganisationen Almega. Hit hör avtal för de som jobbar på säkerhetsföretag, utbildningsföretag, callcenter och inom tandvården. Almega brukar ses som en offensiv arbetsgivarorganisation och har varit profilerade i opinionsbildningen om arbetstid, medbestämmandelagen och lönerna. Vilka följder det får i förhandlingarna återstår att se.

Unionen har över 80 kollektivavtal. Alla är inte omfattade i denna artikel. Här finns en fullständig lista.

Då får du din nya lön

”Märket” i årets avtalsrörelse är 6,4 procents kostnadsökning på två år – 3,4 procent första året, 3 procent andra året. Men det är inte samma sak som din löneökning. Innan löneökningarna blir klara ska företagets kostnader för arbetstidsförkortning och ökade pensionsavsättningar dras av från märket. 

Vad det innebär skiljer sig mellan olika avtal. Unionen har meddelat att den arbetstidsförkortning som införs i industrin leder till att 0,5 procent räknas bort från de avtalens löneökningar i år.

De pengar som blir kvar ska företaget sedan fördela mellan de anställda som lönepåslag. Men alla anställda får inte samma procentsats. Arbetsgivaren kan välja att ge mer till vissa och mindre till andra, utifrån hur de har presterat. 

Det är det som diskuteras på ett lönesamtal och i fackklubbens förhandlingar. Vissa kollektivavtal innehåller ett golv för lägsta löneökning som arbetsgivaren måste ge alla anställda, en så kallad individgaranti.

När denna process är klar får du besked om din nya lön. På många företag sker det efter sommaren eller ännu senare. I så fall får du också en klumpsumma som motsvarar den löneökning du skulle ha fått från datumet då det nya kollektivavtalet började gälla. Det kallas retroaktiv löneökning.