Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Avtalsrörelsen går in i avgörande skede

Avtalsrörelsen har gått in i sitt avgörande skede. Unionens förhandlingschef Niklas Hjert ser ett antal stora problem innan de första avtalen är underskrivna.
Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox
Den största utmaningen i avtalsrörelsen blir att komma överens med Almega, enligt Niklas Hjert. Colourbox

Den sista mars löper de första avtalen ut. På industrins område sker den sista månadens arbete under överinseende av särskilda medlare, så kallade opartiska ordförande, som också har möjlighet att lägga egna förslag till lösningar.

– Nu börjar det bli fokus på längd och nivå i förhandlingen, det är frågor som vi inte berört tidigare, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

– Det är alltid svårt att göra en bedömning av hur det går förrän vi är framme vid slutet och ska knyta ihop säcken.

Enligt Niklas Hjert är det löneavtalets utformning som är den stora knäckfrågan i förhandlingarna med Teknikarbetsgivarna. Han vill dock inte gå in närmare på vad det rör sig om, men sannolikt handlar det bland annat om arbetsgivarsidans krav på lokal lönebildning och att löneförhandlingar ska kunna ersättas av lönesättande samtal.

Men den riktigt stora utmaningen blir att komma överens med Almega, arbetsgivarorganisationen för tjänsteföretagen. Almega har hittills sagt blankt nej till flexpensionen, deltidspensionen för tjänstemän som redan finns i övriga branscher. Unionen förbereder sig nu för konflikt.

– Risken för konflikt är väldigt stor. Vi såg det här scenariot för oss väldigt tidigt och har använt tiden för att förbereda oss. Vi måste ha en lösning och skapa en lika bra pension för tjänstesektorn som för andra branscher, säger Niklas Hjert.

Även på längre sikt är den nuvarande avtalsrörelsen avgörande. Anledningen är att ifrågasättandet av det så kallade märket, att industrin sätter nivån för löneökningarna för hela arbetsmarknaden, är större än någonsin. Flera LO-förbund kräver högre löneökningar än de 2,8 procent som industrifacken enats om i sina krav, samtidigt träffar tjänstemannaförbund sifferlösa avtal för att få ut högre löneökningar.

– Uppslutningen kring normeringen är väldigt svag. Det är en stor risk för att lönebildningsmodellen vi haft kommer att haverera. Det skulle få stora negativa konsekvenser för löntagarnas löneutveckling och lönebildningen i landet. Tyvärr är det ingen av dem som är kritiska som kan presentera en alternativ modell, annat än att just deras medlemsgrupper ska ha mer än märket, konstaterar Niklas Hjert.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.