Unionen och Sveriges Ingenjörer står enade i frågan om flexpension och medlemmarna är beredda på strejk. Det står klart efter dagens mobiliseringsmöte med förtroendevalda inom Almegaområdet.
- Vi söker inte konflikt men räds den inte heller om det skulle bli nödvändigt, säger Martin Linder, Unionens förbundsordförande.
Ulf Bengtsson, Sveriges Ingenjörer och Martin Linder, Unionen under tisdagens mobiliseringsmöte i Göteborg. Unionen Göteborg
Avtalsrörelsen har gått in i ett mer intensivt skede och båda sidor varvar upp. En av stötestenarna är frågan om flexpension där arbetsgivarorganisationen Almega hittills satt sig på tvären. Tillsammans med Sveriges Ingenjörer kommer Unionen därför att genomföra tre mobiliseringsmöten med förtroendevalda inom Almegaområdet och i dag hölls det första på Clarion Post Hotel i Göteborg. 250 förtroendevalda satt i publiken när Unionens förbundsordförande Martin Linder och Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson berättade om läget i avtalsrörelsen.
Hur var mötet, Martin Linder? – Det var en bra uppslutning och en god stämning i lokalen med en känsla av att vi gör det tillsammans. Man möter en stor frustration och oförståelse från de förtroendevalda över varför de som jobbar inom ett Almegaområde inte ska ha del av det som resten av arbetsmarknaden har, det vill säga förstärkt pension och inflytande över arbetstiden. Känslan på scen och även efteråt var att det finns en stor målmedvetenhet kring att detta ska vara en självklarhet även inom tjänstesektorn.
Vilken är Unionens ambition med de här tre mobiliseringsmötena? – Nu är det en månad innan de första avtalen ska tecknas och vi står fortfarande långt ifrån varandra i förhandlingarna. Vi vill självklart göra allt vi kan för att lösa förhandlingsläget, men lyckas vi inte är vi beredda att ta till konfliktåtgärder gemensamt med Sveriges Ingenjörer. I det här skedet är det viktigt att informera de förtroendevalda om läget i avtalsförhandlingarna och få en kvittens på att vi är på rätt väg. Och det tycker jag verkligen att vi fick.
– Detta är en fråga där vi helt enkelt inte kan accepterera att de medlemmar som finns inom Almegas område ska ha sämre förutsättningar när det gäller pension än de på andra områden. Det är nödvändigt att förbereda organisationen på skarpa konfliktåtgärder och det är förklaringen till att vi nu måste träffa ett stort antal förtroendevalda för att föra den dialogen.
Hur är stridsviljan, är medlemmarna beredda att gå ut i konflikt? – Absolut. Vi söker inte konflikt men räds den inte heller om det skulle bli nödvändigt. Vi har bestämt oss för att få till en lösning kring flexpensionsfrågan även på det här området och där känner vi att vi har en gemensam bild med de medlemmar vi träffar.
Ni har Sveriges Ingenjörer bakom er i frågan om flexpension – vad betyder det? – Vi finns på samma arbetsplatser och i samma branscher som Sveriges Ingenjörer och då är det naturligt att vi samarbetar. Den här typen av möten visar tydligt att det är en fråga där vi drar samma slutsats.
Mobilisering för flexpension
Unionen och Sveriges Ingenjörer genomför tre gemensamma mobiliseringsmöten med förtroendevalda på Almegaområdet. Dagens möte i Göteborg var först ut. Nästa hålls på Malmö Arena på fredag och därefter på Södra Teatern i Stockholm måndagen den 9 mars.
Det blir ingen strejk på Systembolaget. Ett nytt kollektivavtal är påskrivet. Deltidsanställda får nu samma övertidsersättning som andra anställda, enligt Unionen.
Unionen och Systembolaget har skrivit på ett nytt kollektivavtal. Enligt facket ger det deltidsanställda rätt till samma övertidsersättning som heltidsanställda. Foto: Leif R Jansson/TT, Claudio Bresciani/TT
Strejkvarslet på Systembolaget är avblåst. Ett nytt kollektivavtal har undertecknats. Unionen skriver i ett pressmeddelande att de har fått sin vilja igenom i frågan om övertidsersättning för deltidsanställda.
– Vi har nått en överenskommelse efter intensiva förhandlingar. För Unionen har det varit självklart att alla medlemmar ska behandlas lika, inte minst vad gäller ersättning för deltidsanställdas övertid. Med det här avtalet har vi säkrat att deltidsanställda får samma ersättning som heltidsanställda när dom jobbar över, säger fackets förhandlingschef Martin Wästfelt.
Kollektivavtalet innehåller också en arbetstidsförkortning på en dag eller två halvdagar från 2026. Löneökningarna följer märket på övriga arbetsmarknaden.
– Vi har nått en uppgörelse där Unionens viktigaste krav har fått gehör. Unionens medlemmar på det här området har varit beredda att ta konflikt för rättvisa villkor, men det är positivt att vi kunnat komma överens utan att medlemmarna har behövt gå ut i strejk, säger Martin Wästfelt.
Sveriges Ingenjörer: ”En viktig solidarisk fråga”
Camilla Frankelius Foto: Pernilla Pettersson
Camilla Frankelius är förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, som också har tecknat nytt avtal med Systembolaget. Deras avtal har samma bestämmelser om övertid och deltid som Unionens.
Enligt Frankelius kommer de nya bestämmelserna leda till att butiksanställda får fler timmar på sitt schema, vilket har varit fackens mål.
– Det är precis tanken, att det ska vara så. Att man faktiskt anställer på den nivå som man behöver medarbetarna och inte använder dem som dragspel.
– Det har varit en viktig solidarisk fråga för oss.
Fackens tanke är att höjd övertidsersättning ska göra det mer fördelaktigt för Systembolaget att ge sina anställda fler timmar på det ordinarie schemat, i stället för att be dem jobba övertid. Den höjda övertidsersättningen börjar gälla i maj 2026.
– Det kan ses som positivt, för då hinner företaget och den anställda som vill gå upp i tid diskutera en sådan sak. Att se över sysselsättningsgraden, säger Frankelius.
Reglerna har inga undantag, enligt förhandlingschefen.
Unionenklubben positiv
Robert Adrell, ordförande Systembolagets Unionenklubb, tror att det nya avtalet kommer att få en positiv effekt för bolagets deltidsanställda.
Foto: Systembolaget
– Det är klart är att incitamenten att sluta jobba med mertid kraftigt förstärks av avtalet. Det skulle teoretiskt kunna rendera fler låga kontrakt men jag är övertygad om att också Systembolaget ser alla fördelar med högre och färre kontrakt. Vi ser i medarbetarundersökningen att heltidare är nöjdare och har mycket markant lägre personalomsättning, skriver han i en kommentar till Kollega.
Hur nöjda medlemmarna blir med den nya lösningen återstår att se, menar klubbordföranden.
– Nöjdheten kommer bero på hur de kompromisser som ändå nödvändigtvis blev följden av medlarnas bud kommer att användas av Systembolaget.
Arbetsgivarna: Mer varierade scheman
Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel skriver i sitt pressmeddelande att avtalet också ger ”förbättrade möjligheter för arbetsgivaren att schemalägga arbetet utifrån verksamhetens behov” – alltså mer oregelbundna scheman.
De skriver också att reglerna för deltidsanställda är ”nya”, men utvecklar inte vad det innebär.