Av de 116 miljoner människor som arbetar för världens 50 största bolag, däribland Ikea och H&M, är bara sex procent direktanställda av företagen. 94 procent arbetar i stället för olika underleverantörer där dåliga villkor är vanligt förekommande, enligt en ny rapport.
Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket ITUC, talar vid toppmötet i Davos. AP/TT
Det är det internationella facket ITUC som tagit fram rapporten som de presenterade vid World Economic Forum i Davos i veckan. Utöver Ikea och H&M finns företag som Walt Disney, Samsung, Mc Donalds, Coca-Cola, Unilever och G4S bland de studerade bolagen.
- Bara de här 50 företagen gör tillsammans en vinst på omkring 400 miljarder US-dollar och har makten att faktiskt minska klyftorna. I stället har de gjort en modell av att på ett omfattande sätt osynliggöra 116 miljoner människor, säger ITUC:s generalsekreterare Sharan Burrow i en kommentar.
Så sent som i november var dock H&M först bland textilbolagen att teckna ett globalt ramavtal för att deras omkring 1,6 miljoner textilarbetare, anställda hos olika underleverantörer, ska omfattas av rätten att organisera sig fackligt, vilket uppmärksammades som ett steg på vägen.
- Avtalet är en väg mot levnadslöner. Det kommer att garantera att arbetarna har rätt att vara med i facket och att förhandla avtal som kan innehålla levnadslöner, kommenterade Petra Brännmark, kommunikationschef på IndustriAll, det nya avtalet då.
Så kan storbolagen bli schystare:
För att minska klyftorna och skapa en hållbar utveckling rekommenderar ITUC storbolagen att se över fem områden i sina globala leverantörkedjor:
Lär känna underleverantörerna och offentliggör deras namn
Inspektera fabriker och åtgärda säkerhetsrisker; erkänn arbetstagarnas rätt till skyddskommittéer
Den ukrainska regeringen har beslagtagit Fackföreningarnas hus i Kiev. Tidigare i år fängslades landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi och Unionen såväl som den globala fackföreningsrörelsen fördömer attackerna mot facken i Ukraina.
Den ukrainska regeringen har tidigare i år fängslat landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi (bilden). Förra veckan togs även fackföreningarnas hus i Kiev i beslag. Foto: Noa Söderberg.
I början av april grepsHryhorii Osovyi, ordförande i Ukrainas största fackliga centralorganisation FPU, vid ankomsten till en regional fackkonferens i Lutsk och sattes i husarrest, anklagad för att ha sålt facklig egendom tio år tidigare.
Väldsfacket ITUC krävde då att fackförbundsledaren skulle friges och fördömde fängslandet, som ITUC menar är ett försök att störa en omröstning om ett lagförslag som ger ukrainska staten rätt att beslagta fackliga byggnader, bland annat Fackföreningarnas hus, Budynok Profspilok, i Kiev.
I förra veckan beslagtogs fackföreningshuset i Kiev av myndighetspersoner som i sällskap av säkerhetsvakter tog sig in i huset och krävde att FPU:s personal omedelbart skulle utrymma byggnaden.
Ukrainska facket behöver stöd
Martin Jefflén. Foto: Virginie Nguyen/TT
Unionen och många andra svenska fackförbund stöder fackföreningsrörelsen i Ukraina och tillsammans med biståndsorganisationen Union to Union, byggs nu ett stort stödprogram upp för att stödja facken i Ukraina.
– Den ukrainska regeringen är tyvärr långt ifrån fackföreningsvänlig, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen.
– Med tanke på Ukrainas EU-kandidatur är det viktigt att förhållandena för facken blir bättre så att man kan få i gång en fungerande social dialog.
Världsfacket ITUC menar att övertagandet av fackförbundshuset i Kiev är ett oacceptabelt försök att stoppa FPU och kräver att ukrainska staten ska respektera fackliga rättigheter samt återställa fackets förutsättningar att utföra sin verksamhet utan statlig inblandning. Unionen ställer sig bakom kritiken mot den ukrainska regeringens agerande.
– Ukrainas regering måste omedelbart upphöra med de attacker den utsätter fackföreningarna för, säger Martin Jefflén.
Världsfacket (ITUC)
Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med, har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum.