Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Industrifacken vill ha ettårigt avtal

Ettårigt avtal, ökade reallöner, fortsatt utbyggnad av flexpension och en ny partsgemensam modell för systematisk jämställdhetsarbete. Det är Facken inom industrins mål i den kommande avtalsrörelsen.
Linnea Andersson Publicerad
Martin Linder, Hans-Olof Nilsson, Per-Olof Sjöö, Ulf Bengtsson och Anders Ferbe.
Martin Linder, förbundsordförande Unionen, Hans-Olof Nilsson, förbundsordförande Livs, Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS, Ulf Bengtsson, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer samt Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall. Foto: Carin Wallenthin

På måndag den 2 november presenterar Facken inom industrin sina konkreta avtalskrav, men redan nu bjuder de på en inblick i sina mål i den kommande avtalsrörelsen i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter.

Föga förvånande vill facken se ökade reallöner men poängterar samtidigt att de tar avstånd från såväl kraftiga upp- som nedväxlingar av nuvarande löneökningstakt för att höja den låga inflationen.

”Under 2013–2015 har inflationen i stort sett varit noll. En del hävdar att det är de lägre löneökningarna som är orsaken till den låga inflationen. Andra menar att de höga reallöneökningarna visar att avtalet var för högt och att företagens konkurrenskraft urholkats. Vi bedömer 2013 års avtal som balanserat. Den låga inflationen beror inte på lägre löneökningar, utan på andra faktorer, och Sveriges internationella konkurrenskraft har stärkts.”

I stället menar fackföreträdarna att det är viktigt att arbetsmarknadens parter utgår från inflationsmålet och välkomnar Riksbankens fokus på målet.

I och med ovissheten om framtiden och ”arbetsgivarnas inställning till de ekonomiska förutsättningarna” ser Facken inom industrin förutsättningarna för ett flerårigt avtal som små och riktar därför in sig på ett ettårigt avtal.

I 2013 års avtalsrörelse infördes system för flexpension/deltidspension inom industrin. Industrifacken vill se en fortsatt utbyggnad av de systemen som enligt dem ger medlemmar ökade möjligheter till personlig anpassning av arbetstiden i slutet av arbetslivet. Dessutom kommer de att ställa krav som ska främja ökad jämställdhet och en bättre arbetsmiljö.

Slutligen vidhåller artikelförfattarna industrins viktiga roll som märkessättare på arbetsmarknaden och menar att Industriavtalet sedan dess införande 1998 har bidragit till reallöneökningar, stabilitet och förutsägbarhet.

Debattartikeln är undertecknad:
Martin Linder, förbundsordförande Unionen
Ulf Bengtsson, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall
Hans-Olof Nilsson, förbundsordförande Livs 
Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.