Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Industrifacken vill ha ettårigt avtal

Ettårigt avtal, ökade reallöner, fortsatt utbyggnad av flexpension och en ny partsgemensam modell för systematisk jämställdhetsarbete. Det är Facken inom industrins mål i den kommande avtalsrörelsen.
Linnea Andersson Publicerad
Martin Linder, Hans-Olof Nilsson, Per-Olof Sjöö, Ulf Bengtsson och Anders Ferbe.
Martin Linder, förbundsordförande Unionen, Hans-Olof Nilsson, förbundsordförande Livs, Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS, Ulf Bengtsson, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer samt Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall. Foto: Carin Wallenthin

På måndag den 2 november presenterar Facken inom industrin sina konkreta avtalskrav, men redan nu bjuder de på en inblick i sina mål i den kommande avtalsrörelsen i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter.

Föga förvånande vill facken se ökade reallöner men poängterar samtidigt att de tar avstånd från såväl kraftiga upp- som nedväxlingar av nuvarande löneökningstakt för att höja den låga inflationen.

”Under 2013–2015 har inflationen i stort sett varit noll. En del hävdar att det är de lägre löneökningarna som är orsaken till den låga inflationen. Andra menar att de höga reallöneökningarna visar att avtalet var för högt och att företagens konkurrenskraft urholkats. Vi bedömer 2013 års avtal som balanserat. Den låga inflationen beror inte på lägre löneökningar, utan på andra faktorer, och Sveriges internationella konkurrenskraft har stärkts.”

I stället menar fackföreträdarna att det är viktigt att arbetsmarknadens parter utgår från inflationsmålet och välkomnar Riksbankens fokus på målet.

I och med ovissheten om framtiden och ”arbetsgivarnas inställning till de ekonomiska förutsättningarna” ser Facken inom industrin förutsättningarna för ett flerårigt avtal som små och riktar därför in sig på ett ettårigt avtal.

I 2013 års avtalsrörelse infördes system för flexpension/deltidspension inom industrin. Industrifacken vill se en fortsatt utbyggnad av de systemen som enligt dem ger medlemmar ökade möjligheter till personlig anpassning av arbetstiden i slutet av arbetslivet. Dessutom kommer de att ställa krav som ska främja ökad jämställdhet och en bättre arbetsmiljö.

Slutligen vidhåller artikelförfattarna industrins viktiga roll som märkessättare på arbetsmarknaden och menar att Industriavtalet sedan dess införande 1998 har bidragit till reallöneökningar, stabilitet och förutsägbarhet.

Debattartikeln är undertecknad:
Martin Linder, förbundsordförande Unionen
Ulf Bengtsson, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall
Hans-Olof Nilsson, förbundsordförande Livs 
Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

IT-anställda får kortare arbetstid

Nu får även IT-anställda kortare arbetstid. Men löneökningen blir lägre än inom industrin. Dessutom undantas mindre företag från skyldigheten att förhandla med facket.
David Österberg Publicerad 3 april 2025, kl 10:07
Tid och Peter Hellberg
Förhandlingarna har varit tuffa. Men nu har fack och arbetsgivare enats om ett nytt kollektivavtal för IT-anställda. Colourbox/Anders Wiklund/TT

Nu är kollektivavtalet för anställda inom IT klart. Avtalet innebär 5,5 procents löneökningar på två år. Från 1 april i år höjs lönerna med 3 procent och 1 april nästa år höjs lönerna med 2,5 procent. 

Det nya kollektivavtalet innehåller också arbetstidsförkortning med en dag per år och ytterligare avsättning till flexpension (mer pengar till tjänstepensionen och möjlighet att jobba deltid i slutet av arbetslivet). Arbetstidsförkortningen införs nästa år.

Arbetstidsförkortningen är värd 0,5 procent och flexpensionen 0,4 procent. Det totala avtalsvärdet är därmed 6,4 procent – alltså lika mycket som inom industrin.

– Arbetsgivarna har länge pratat om att svårigheter att rekrytera hindrar tillväxten. Med högre löner och bättre förutsättningar för ett arbetsliv i balans gör vi branschen mer attraktiv. Det har varit hårda förhandlingar och för Unionens medlemmars skull är jag oerhört glad över att vi lyckades nå hela vägen fram, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Tillåtet med nattarbete

I det nya avtalet finns också lättnader för mindre företag som saknar klubb vad gäller skyldigheten att MBL-förhandla. Den frågan var aktuell även i förra avtalsrörelsen, men avfärdades då helt av Unionen.

Det blir dessutom möjligt för företag med kollektivavtal att ha nattarbete. Det är i dag förbjudet om företaget inte ägnar sig åt samhällsviktig verksamhet eller har avtalat bort lagen i ett kollektivavtal.

”MBL funkar bäst när det finns klubb”

Martin Wästfelt är Unionens förhandlingschef. Han är nöjd med IT-avtalet och tror att det leder till reallöneökningar de kommande två åren.

– Det är vår bedömning. Och man ska komma ihåg att hela avtalsvärdet är 6,4 procent. Arbetstidsförkortning och pension är i vissa avseenden mer värdefulla än en löneökning, bland annat eftersom alla får del av dem. Att vi lyckades få till arbetstidsförkortning är ett genombrott.

För företag med färre än 50 anställda som saknar klubb införs lättnader vad gäller skyldigheten att förhandla enligt MBL.

– På vissa arbetsplatser tycker medlemmarna att relationen med arbetsgivaren är så bra att det räcker att arbetsgivaren informerar om förändringar på en arbetsplatsträff.

För Unionen innebär avtalsändringen ett tillfälle att besöka arbetsplatser utan förtroendevalda för att informera om ändringen.

– Vill man ha kvar arbetsgivarens förhandlingsskyldighet har man möjlighet att välja ett arbetsplatsombud med förhandlingsmandat eller bilda en klubb. Då gäller de vanliga reglerna. MBL funkar bäst när det finns förtroendevalda på en arbetsplats. Den bygger på att båda parterna ska känna till verksamheten och det kan aldrig en ombudsman göra på samma sätt, säger Martin Wästfelt.

Vissa frågor ska förhandlas med facket

Enligt det nya kollektivavtalet ska de anställda informeras om ändringen vad gäller MBL.

– Vi kommer att åka ut till alla arbetsplatser och berätta för tjänstemännen, på betald arbetstid, om vilka regler som gäller. Överenskommelsen är absolut en eftergift, men kan i bästa fall tydliggöra hur samverkan på en arbetsplats ska gå till och leda till fler förtroendevalda.

Vissa situationer, exempelvis verksamhetsövergångar, personalneddragningar och borttagande av personalförmåner, ska även i fortsättningen MBL-förhandlas. 

IT-avtalet i korthet

  • Arbetstidsförkortning med en kalenderdag per år från och med 2026.
  • Ny samverkansordning i medbestämmandefrågor på företag med mindre än 50 anställda där det saknas klubb.
  • Förenklat regelverk införs för nattarbete.
  • Den som jobbar mer än sin avtalade deltid eller sin deltidsföräldraledighet får övertidsersättning.
  • Avtalsvärdet är 6,4 procent över två år. I det ingår avsättning till flexpension med 0,2 procent under 2025 och 0,2 procent under 2026 samt avsättning till arbetstidsförkortning under perioden om 0,5 procent.
  • Det nya avtalet gäller 1 april 2025 till 31 mars 2027.