Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Oenigt LO stärker industrifacken

LO-förbunden misslyckades med att komma överens om gemensamma krav inför avtalsrörelsen. Unionens förhandlingschef Niklas Hjert tror att det kan bli en stökig avtalsrörelse men säger samtidigt att LO:s beslut ökar betydelsen av Facken inom industrin.
Linnea Andersson Publicerad
Pontus Lundahl/TT
LO-facken går in i avtalsrörelsen 2016 var för sig. Pontus Lundahl/TT

Under onsdagsmorgonen meddelade fackförbunden inom LO att de inte kommer gå in i avtalsrörelsen med gemensamma krav, vilket de oftast gör. Att man inte lyckats komma överens beror till stor del på att Kommunal gått ut hårt för att få till en lönesatsning på sina medlemmar och då särskilt på undersköterskor.

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert tycker att det är beklagligt att LO inte får ihop samordningen eftersom avtalsrörelsen blir mer förutsägbar om man gemensamt förklarar vad man vill uppnå och har en gemensam bild.

- Det är klart att det finns risk för en stökig avtalsrörelse, säger Niklas Hjert.

Däremot tror han inte att LO-förbundens oenighet påverkar Facken inom industrin negativt.

- Det här ökar betydelsen av Facken inom industrin som den viktigaste samordningen på den fackliga sidan med de avtal där märket sätts, säger han och uttrycker inga farhågor om att industrifacken inte ska få ihop sina krav.

Att avsaknaden av facklig samordning på LO-sidan skulle gynna arbetsgivarsidan tror Niklas Hjert inte och menar att det missgynnar avtalsrörelsen i stort.

Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, säger i en kommentar från arbetsgivareorganisationen att det är bekymmersamt att LO inte kommit överens men att de utgår från att ”samtliga förbund inom LO tar sin del av ansvaret för lönebildning och sysselsättning”.

- Facklig huggsexa om lönerna skulle allvarligt försämra förutsättningarna för Sveriges konkurrenskraft och för fler jobb, säger Carola Lemne i ett pressmeddelande.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.