Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Regeringen vill slopa jämställdhetsbonus

Från och med 2017 slopas jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen. Om regeringens budget går igenom. Bonusen har inte gett den effekt som man hoppats på, konstaterar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Gabriella Westberg Publicerad
Janerik Henriksson/TT
Jämställdhetsbonusen har varit för dyr i förhållande till effekten. Regeringen vill slopa bonusen och istället satsa på en tredje pappamånad. Janerik Henriksson/TT

Det var alliansregeringen som införde jämställdhetsbonusen i juli 2008, för att stimulera till ett mer jämställt uttag av föräldraledighet. Men sju år senare är effekterna fortfarande för små för att väga upp kostnaden på 1 miljard kronor, som bonusen hittills kostat.

Istället vill regeringen öronmärka en tredje månad för vardera föräldern. Förslaget om en tredje pappamånad, som det brukar kallas, har också stöd av både Vänsterpartiet och Folkpartiet.

- Vi har också sagt att vi ska tillsätta en större utredning om föräldraförsäkringen, säger Annika Strandhäll till DN.

Redan i vårens budgetproposition flaggade regeringen för att man avsåg slopa jämställdhetsbonusen, men det är alltså först nu i den budget som läggs fram för riksdagen på måndag som förslaget formuleras skarpt och med slutdatum 2017.

 

Jämställdhets-bonusen

Jämställdhetsbonusen, som infördes av alliansen 2008, uppgår till max 13 500 kronor per barn och fördelas mellan föräldrarna. I alliansens skuggbudget i fjol föreslogs en höjning av bonusen till max 19 000 kronor per barn. Nu föreslås istället att bonusen slopas från och med 2017.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.