Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Så hjälper du dem som flyr

Trots att flyktingströmmarna över Medelhavet inte är något nytt fenomen har stödet från omvärlden eskalerat den senaste veckan. Inte minst sedan bilden på den drunknade treåringen Aylan Kurdi fastnade på våra näthinnor.
Linnea Andersson Publicerad 4 september 2015, kl 14:54
KBV 001 Poseidon / KUSTBEVAKNINGEN
Svenska Kustbevakningens båt Poseidon på räddningsuppdrag i juni i år, då 77 flyktingar räddades utanför Malta. KBV 001 Poseidon / KUSTBEVAKNINGEN

Sedan kriget i Syrien startade har miljoner människor flytt över Medelhavet. Vissa har klarat sig. Andra inte. Men försöken att ta sig in över EU:s gränser tar inte slut på en italiensk eller grekisk strand. Även om du är en av dem som överlever en nattsvart färd på en överfull båt väntar ännu en prövning, rätten till asyl.

På en båt som kantrar eller är på väg att sjunka är det de simkunniga och fysiskt starka som klarar sig. Abdullah Kurdi överlevde. Det gjorde dock inte hans söner, treåriga Aylan och femåriga Galip. Inte heller deras mamma Rehan. Abdullah Kurdi tappade greppet om sina familjemedlemmars händer och de syriska pojkarnas kroppar spolades upp på en strand i Turkiet.

Många såg bilderna på de döda barnkropparna och kände sig maktlösa. Många kände att något måste göras. De senaste dagarna har flera insamlingar slagit rekord och samlat in mångmiljonbelopp samtidigt som medborgare sätter press på sina politiker för att ta emot fler flyktingar.

Men mer pengar behövs. Här är exempel på initiativ från såväl företag, privatpersoner som biståndsorganisationer och tips på hur du kan dra ditt strå till stacken.

Unionen 

I går, torsdag, skrev Unionen på sin Facebook att anställda inom förbundet samlat in över 10 000 kronor på bara några timmar efter att en medarbetare dragit igång en intern insamling till UNHCR:s arbete med flyktingsituationen vid Medelhavet. Samtidigt uppmanar Unionen dig och dina kollegor att göra det samma: ”Använd intranät, anslagstavlor, fikabord, e-post, rörpost – tillsammans kan vi hjälpa människor som har förlorat allt.”

Vi gör vad vi kan

En grupp privatpersoner som gått ihop för att hjälpa syrier som flyr med båt till den grekiska ön Lesbos. ”Vi gör detta helt ideellt, helt enkelt därför att vi inte står ut med att inte göra något.” Hemsidan som kom upp så sent som i onsdags, hade redan på torsdagskvällen passerat fem miljoner insamlade kronor, tack vare bidrag från såväl privatpersoner som företag.

Så bidrar du: Swisha valfritt belopp till 0702-093 303 (insamlingsansvarig: Ulrika Schreil) eller sätt in valfri summa på SEB-konto: 5694 05 824 28

B3IT Connexions

IT-företaget vars vd, Jonas Elgquist, beslutade att prioritera flyktingar från Syrien efter att ha sett bilden på den treåriga Aylan Kurdi. Därför skänker företaget 400 000 kronor som egentligen var avsedda för en företagsresa till Rom.

– Jag är pappa och har små barn. Jag blev extremt berörd när jag såg den där bilden i går. Det var lite av ett uppvaknande för oss, säger Jonas Elgquist till Aftonbladet.

Volontär för ensamkommande flyktingbarn

– Stockholm stad har vid sina verksamheter för ensamkommande flyktingungdomar även volontärverksamhet. Som volontär är du med och introducerar en ensamkommande ungdom i det svenska samhället, till exempel genom att delta i fritidsverksamheter eller hjälpa till med läxor.

”Som volontär är det önskvärt att du kan träffa ungdomen varannan vecka. Uppdragstiden är på minst ett år med möjlighet till förlängning. Oftast träffas man på kvällar eller helger. Vi matchar ungdomarna till de volontärer som är intresserade.”

#jagvillhjälpa 

Röda Korsets och Expressens insats för att hjälpa utsatta i den pågående flyktingkatastrofen. Hashtaggen låg på femte trendplats på Twitter i Sverige under fredagsförmiddagen. (Efter #guldstrid #WILD #HappyBirthdayBeyonce och #Merkel.)

Röda Korset är på plats och hjälper flyktingarna med bland annat första hjälpen, mat och vatten samt att ordna transport till sjukhus. De hjälper även till att återförena familjer som kommit ifrån varandra under flykten. På Röda Korsets hemsida kan du läsa mer om hur organisationen tycker att EU bör agera.

(Röda Korset ordnar även läxhjälp för ensamkommande flyktingbarn med hjälp av volontärer.)

Så bidrar du: Sms:a AKUT FLYKT till 72 900 och skänk 100 kr till människor på flykt. Eller Swisha valfritt belopp till 123 555 7764.

Radiohjälpen

– har samlade in två miljoner kronor under torsdagen, vilket är den högsta summan organisationen fått in under en insamling hittills, enligt Ekot. Inte ens efter tsunamikatastrofen skänkte Sveriges befolkning lika mycket pengar som nu.

Så bidrar du: SMS:A FLYKT till 729 99 för att skänka 100 kronor. Eller swischa valfritt belopp tilll 9019506 meddelande FLYKT.

Rädda barnen

Rädda barnen ber om din hjälp genom att bli månadsgivare eller skänka engångsbelopp.” Vi önskar att vi slapp be om din hjälp. Att den inte behövdes. Men just nu behövs den mer än någonsin. 30 miljoner barn är på flykt i världen och de behöver vårt stöd” skriver Rädda Barnen på sin hemsida.

Så blir du månadsgivare.

Internationellt

Vill ”avnazifiera” Ukraina – föreslås till fackligt FN-organ

Jämförelser mellan Zelenzkyj och Hitler. Materialinsamling till ryska soldater. Det ryska fackförbundet FNPR stödjer Putins ”avnazifiering” av Ukraina och har stängts av från världsfacket.
Trots det föreslår nu världsfacket att FNPR ska ta plats i FN:s högsta arbetsmarknadsorgan.
Noa Söderberg Publicerad 3 maj 2024, kl 12:45
Till vänster: ryska soldater, här vid en övning i östra Ukraina, har fått stöd av landets största fackförbund FNPR. Till höger: ett protestbrev från nordiska fackföreningsledare med anledning av att FNPR har nominerats till FN:s högsta arbetsmarknadsorgan.
Till vänster: ryska soldater, här vid en övning i östra Ukraina, har fått stöd av landets största fackförbund FNPR. Till höger: ett protestbrev från nordiska fackföreningsledare med anledning av att FNPR har nominerats till FN:s högsta arbetsmarknadsorgan. Foto: AP/faksimil.

FNPR, Rysslands största fackliga centralorganisation, kommenterade invasionen av Ukraina samma dag som den inleddes. I ett uttalande skrev organisationen att de stöttar Vladimir Putins ambition att ”avnazifiera” Ukraina och jämförde Volodymyr Zelenskyj med Adolf Hitler. Dagen därpå publicerades ett längre uttalande om vikten av att skydda de utbrytarrepubliker som har utropats i östra Ukraina.

De svenska fackliga centralorganisationerna, däribland tjänstemännens TCO, reagerade snabbt. Drygt en vecka efter invasionen krävde de att FNPR skulle uteslutas ur världsfacket (på engelska förkortat ITUC – se faktaruta). Det ryska förbundet valde att självmant dra sig ur. I maj 2022 bekräftades suspenderingen av världsfackets högsta ledning. Om FNPR ska tillåtas delta igen krävs att en majoritet av världsfackets medlemsorganisationer röstar ja till det.

Föreslås representera alla världens arbetstagare

Trots det står nu en FNPR-representant på världsfackets kandidatlista till styrelsen i FN:s internationella arbetsorgan, ILO. Det visar ett protestbrev från 13 nordiska fackföreningsledare, som Kollega har tagit del av.

I brevet, som är adresserat direkt till världsfackets generalsekreterare, kallar de nordiska fackföreningsledarna situationen för ”oacceptabel”. De skriver att de ”kräver att ITUC inte stöttar FNPR som kandidat”. Brevet är undertecknat av bland andra TCO:s ordförande Therese Svanström, LO:s ordförande Susanna Gideonsson och Sacos vd Göran Arrius.

Tora Heckscher, presschef på TCO, bekräftar att brevet är äkta och att Therese Svanström har skrivit under. Övriga frågor – om vad TCO kommer göra nu, hur det kan komma sig att detta har hänt och vad TCO tycker om världsfackets nomineringsprocess – ber hon att få återkomma om.

Norden sticker ut

Antti Palola.
Antti Palola. Foto: Jukka Erätali.

Antti Palola, ordförande för de finska tjänstemännens centralorganisation STTK, är en av de övriga undertecknarna.

– Det är ganska vitt och brett känt att den här kandidaten står på listan och kandiderar om den här platsen, säger han till Kollega.

Han berättar att de nordiska fackens hållning sticker ut inom ITUC. 

– Det är många som till exempel i Mellanamerika, Sydafrika, Afrika och till och med Asien har rätt så vänliga förhållanden med Ryssland och FNPR. Det är en stor grej för oss, och rätt så besvärligt hela kriget i Ukraina, men de anser att kriget i Ukraina är en regional konflikt.

Världsfackets kandidater lär få jobbet

Kandidatlistan diskuteras just nu internt inom ITUC. Palola säger att han inte vet när den slutgiltigt ska slås fast.

– När vi hade ett nordiskt möte tillsammans med Luc Triangle (ITUC:s ordförande, reds. anm.) för några veckor sedan konstaterade han att det är i den närmaste framtiden som mötet ska hållas.

Valet till ILO:s högsta organ sker sedan på en internationell konferens i juni (se faktaruta). Enligt statsvetarprofessorn Marieke Louis, som är knuten till Sciences Po-universitetet i Paris och har forskat om beslutsfattandet inom ILO, är den omröstningen normalt sett en formalitet. De kandidater som finns på ITUC:s nomineringslista blir som regel valda. Antti Palola delar den bilden.

Hur kommer ni agera om det slutgiltiga beslutet blir att FNPR:s kandidat står på ITUC:s lista?

– Den enda möjligheten att agera är att protestera, säger han och fortsätter:

– Desto längre vidtagande av åtgärder har vi inte diskuterat om. Det är närmast att vi bestämt och ständigt markerar att vi inte kan godkänna den här kandidaturen. Om det efteråt blir debatt eller frågor från till exempel våra medlemsorganisationer så kan vi säga att vi motstått det.

Fortsätter stötta ryska soldater

FNPR har en särskild avdelning på sin ryskspråkiga hemsida där organisationen berättar om sitt löpande stöd till den ryska krigsinsatsen. Under april månad publicerades nio inlägg. I dem finns bland annat gruppbilder framför Z-symbolen som kommit att symbolisera den ryska krigsföringen. Det finns även uppmaningar att samla in mat, vatten och utrustning till soldaterna.

Världsfacket (ITUC)

Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med. Har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum. En av världsfackets uppgifter är därför att ta fram kandidater till arbetstagarblocket i ILO:s högsta styrelse.

Internationella arbetsorganisationen (ILO)

FN:s organ för arbetsmarknadsfrågor. Representanter för politiker, arbetsgivare och arbetstagare från hela världen samlas här för att anta gemensamma standarder om bland annat fackliga rättigheter och arbetsmiljö. Arbetstagarna har rätt att utse ett antal representanter i ILO:s högsta styrelse. Valet sker var tredje år, under den så kallade internationella arbetskonferensen.