Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Övertidskrav på bilbesiktningen

Sedan monopolet försvann 2010 har konkurrensen hårdnat inom bilbesiktningen. För personalen på Besikta har det inneburit en vår fylld av beordrad övertid.
Anton Andersson Publicerad
Malin Hoelstad
Besiktningstekniker Annelie Lund kontrollerar en bilar på bilbesiktningen i Rissne (som dock inte har med företaget i texten att göra). Malin Hoelstad

Problemet med övertidsuttag inom bilbesiktningsbranschen är välkänt. Även innan avregleringen 2010 var våren en period på året då den beordrade över­tiden på sina ställen ökade rejält.

Nu slår personalen på det sydsvenska besiktningsföretaget Besikta larm: I mars månad gick företagets ledning ut och krävde övertidsarbete på samtliga 66 besiktningsstationer.

– Jag är utan barnomsorg vissa dagar då man har krävt att jag ska arbeta över, efter min schemalagda arbetstid. Och det gör man utan att ens lyssna på sina arbetstagare, säger en källa till Kollega.

Enligt Bengt Andersson, Unionens klubbordförande på Besikta, är man inom företaget rädda för att tappa kunder om man inte erbjuder tider sena kvällar.

– Är det frivilligt så är det en sak, men att beordra övertid är något nytt. Att tvinga människor som har barntillsyn att jobba kan vara avtalsbrott, säger Bengt Andersson.

Samtidigt talas det internt övertalighet, och tidigare i år ska omkring 15 provanställda tekniker ha sagts upp från företaget.

– Man säger att vi är för många. Men det är inget som vi märker av ute på golvet. Tvärtom, säger Bengt Andersson.

Trots att personalen vittnar om övertidsarbete som ett återkommande problem menar Besikta själva att det handlar om en engångsföreteelse.

– Vi var tvungna att göra detta i mars eftersom det lyste rött i bokningssystemen på i princip samtliga stationer. Vi försöker normalt att parera med frivillighet, men här behövde vi agera snabbt för att inte tappa kunder, säger Nicklas Margård, vd på Besikta.

Enligt arbetstidslagen ska beordrad övertid endast användas vid akuta lägen som inte kan förutses.
Hade ni inte kunnat förutse den här situationen?

– Det rörde sig om ett tillfälle där vi behövde hjälpas åt. Vi beaktar lagen. Jag kan inte säga hur det kommer att se ut fram­över med sjukdomar och mamma­ledighet och så vidare, men vår ambition är att detta inte ska inträffa igen.

Att Besikta internt pratar om övertalighet, eller att man nyligen sagt upp provanställda, förnekas av Nicklas Margård. Han har heller inte mött någon större oro från personalen i samband med beordringarna.

– En person har vänt sig till mig. Men jag förstår nu att det har varit flera medarbetare som oroat sig och det ska vi naturligtvis bemöta så gott vi kan. Vi har dock haft goda samtal med de fackliga parterna och det kommer vi  att fortsätta med.

En rundringning visar att de två största konkurrenterna, Opus och Bilprovningen, i dagsläget inte har några problem med övertid.              

Prövades i AD 2009

Unionen har tidigare kritiserat branschen för att alltför lätt­vindigt använda övertid. 2009, när Bilprovningen fortfarande var i monopolställning, drev man frågan i Arbetsdomstolen.

Enligt Unionen var företaget väl medvetet om att det varje vår återkom en arbetstopp och ansåg därför att övertidsarbete kunde undvikas genom planering.

AD dömde dock till arbetsgiv­arens fördel. Dels ansåg man att det var svårt att veta exakt när arbetstoppen skulle inträffa, dels menade man att övertiden i det fall som prövades inte varit betyd­ande.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.