
Världen blir allt mindre. I takt med globaliseringens framväxt går det inte att ta ett beslut i ett multinationellt företag utan att det påverkar anställda i andra länder. I dag har ungefär 2 600 svenska företag dotterbolag utomlands, med 1,3 miljoner anställda.
Men när ett företag slår sig ned på andra sidan jorden händer det att arbetsrätten kommer i kläm. Vilka villkor ska gälla? Hur ser arbetsmiljön ut? Vilka rättigheter har arbetarna? Sådant kan regleras i ett globalt ramavtal, som IF Metall nu gör en satsning för att sprida.
- Ett globalt ramavtal är viktigt både för fackföreningsrörelsen och arbetsgivarna. Företagen skapar trovärdighet och goda relationer och facken ser till att arbetarna får drägliga villkor, säger Anders Ferbe.
Tanken med ett globalt ramavtal är att det ska ställa upp villkor som multinationella företag alltid ska efterleva oavsett var i världen verksamheten finns. Villkoren är grundläggande, man reglerar bland annat inte lön, men kan förhandla fram andra saker på lokal nivå. I dag finns ungefär ett 100-tal avtal, de allra flesta inom industrin och en majoritet i Europa. Bland de svenska företagen hittas bland annat H&M, Skanska och Securitas.
Många företag som verkar utomlands har så kallade uppförandekoder, riktlinjer för hur de ska bedriva sin verksamhet etiskt, social eller miljömässigt. En bra början anser Anders Ferbe, men inte tillräckligt.
- Ett avtal bygger en tyngre struktur än en uppförandekod som ensidigt beslutats av företaget. Koder är lätta att förändra vid ägarbyten och är ofta välformulerade ord som är svåra att få liv i.
För att öka antalet globala ramavtal har IF Metall tagit fram en rad tunga argument för att bemöta de vanligaste invändningarna. Bland annat trycker man på att ramavtalet är ett kvitto på att företaget vill efterleva internationella konventioner, som mänskliga rättigheter, förbud mot straffarbete och skydd för organisationsrätten. Man menar också att avtalen ökar företagens etiska trovärdighet och bidrar till att de blir accepterade av etiska fonder. Myten att avtalen skulle användas i syfte att stämma arbetsgivare avlivas också. Det har hittills aldrig hänt och är inte syftet.
- Erfarenheterna av de här avtalen är goda. De bidrar till ett bättre samarbetsklimat och hittills har inget företag sagt upp dem, säger Anders Ferbe.
Fakta
IF Metalls argument för fler ramavtal presenterades under ett seminarium anordnat av LO-TCO biståndsnämnd och baserades på rapporten ”Argument för globala ramavtal” av Mats Wingborg.